Hun skal få finnmarkinger til å åpne lommeboka for regnskogen

Christina Hætta har et personlig forhold til regnskogene. Derfor er hun blitt regnskogsambassadør for Finnmark.

Christene Hætta.

Christena Hætta tar engasjert fatt i oppgaven med å engasjere finnmarkinger til å gi til Regnskogen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Jeg tror veldig mange har et forhold til regnskogene, og det er noe som berører oss alle. Regnskogen er for verdens borgere både vårt apotek og lunger. Tar vi den bort, vil mye av klimaet i verden endre seg, sier Christina Hætta.

Hætta, som har vært aktiv ungdomspolitiker som leder av Finnmark AUF, og sentral i store festivaler, skal nå være Finnmarks ambassadør for regnskogen.

Hun er altså ambassadør for Finnmark under årets TV-aksjon på NRK 18. oktober.

– Dette betyr at jeg har lovet å ta et ekstra ansvar for TV-aksjonen her i Finnmark. Sammen med fylkesordføreren og andre engasjerte ildsjeler skal jeg sette ned strategier for hvordan vi kan samle inn mest mulig penger i Finnmark, sier Hætta.

Besøkte urfolk

Årets TV-aksjon er tildelt Regnskogfondet og arbeidet med å bevare regnskogen.

Hætta forteller at hun gjennom festivalarbeidet har stiftet et personlig forhold til regnskogen:

– Jeg er veldig interessert i urfolkskulturer. Gjennom arbeidet mitt som produsent i Riddu Riddu fikk jeg gleden av å jobbe med urfolk fra regnskogen. Mange har blitt mine venner, og i ettertid har jeg reist og besøkt dem, og sett hvor enormt viktig regnskogen er for dem. Jeg har også sett de negative sidene ved hva som kan skje når man mister regnskogen.

Regnskog i Indonesia

Omkring prosent av jordoverflaten er dekket av regnskog. Dette er trolig under halvparten av hva arealet har vært før.

Foto: MD/ Elisabeth Brinch Sand

Regnskogen skal voktes

Det aller viktigste med årets TV-aksjon, mener Hætta, er at befolkningen i regnskogene får hjelp til å beholde hjemmene sine.

Hun kaller befolkningen de viktigste vokterne av regnskogen, og årets TV-aksjon handler for Regnskogsfondet om å samarbeide med urbefolkningen om å vokte regnskogene.

– Det bor 260 millioner mennesker i verdens regnskoger i dag. Veldig mange av dem er urfolk. De lever av, og med, naturen. Idet de mister hjemmene sine fører det til mye fattigdom. Dét fører igjen med seg andre, negative ting som prostitusjon.

Nå håper Hætta at mange finnmarkinger melder seg opp som bøssebærere på TV-aksjonens hjemmesider.

Dramatisk snømangel kan true dyrelivet