NRK Meny
Normal

Historien til maten er like viktig som varen selv

Han baserer sin matlaging på lokale råvarer. Ikke bare fordi maten smaker godt, men fordi Johnny Trasti mener det gir maten troverdighet.

Johnny Trasti

Hagen bugner av både urter og andre lokale råvarer. Fra kjøkkenet til Johnny Trasti kommer det mat til lokalbefolkning og tilreisende som får nyte nordnorsk matkultur.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

I et kjøkken i utkanten av Alta står Finnmarkskokken Johnny Trasti. Kortreist mat eller ureist mat, som han kaller det, står i sentrum.

– Det gir troverdighet til maten. Jeg kan fortelle om mannen som har slaktet reinsdyret og jeg kan fortelle kunden hvor stor reinen var. Historien til varen er like viktig som varen selv.

Bruk din egen hage

Fisken han disker opp med denne dagen er fisket på Ongajervi, et fiskevann mellom Alta og Kvænangen kommune.

Fisk fra Onga

Fisk fra Ongajervi servert sammen med sukkerter og urter fra hagen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Trasti bruker urter fra fjæra, engsyre og lokal sopp. I hagen har han også rabarbra, en plante som er svært populær og som mange bruker.

En av dem er Martin Persson. I en stor gryte, fylt til randen, kokes nok en runde med saft.

Koker rabarbrasaft

Love på to år gleder seg til å smake saften som pappa Martin koker.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

I dette kjøkkenet kokes det også rabarbravin. En prosess som tar litt lengre tid.

– Til vinen er ferdig tar det tre måneder, men skal man ha saft så tar det bare noen timer.

Martin har noen timer på kjøkkenet foran seg. 20 kilo rabarbra skal nå bli både saft og vin.

Alt i naturen kan spises

Laila Olaussen bruker sommeren til å høste inn fra naturen. Hun mener alt kan spises bare man tilbereder det rett. Også geitramsen. Den lager hun limonade av.

Geitrams

Denne lilla planten ble før i tiden brukt i folkemedisinen for å kurere ryggsmerter og gikt. Laila og barnebarna lager den på grunn av god smak, men synes det er helt greit dersom den også har en medisinsk effekt.

Foto: Svein Olav Rønning

– Geitramsen er over alt. Den er lett tilgjengelig og det er enkelt å lage limonade av den.

Laila er ikke alene når hun lager limonade. For henne handler det også om å gi kunnskap videre.

– Jeg synes det er viktig å lære det videre til både barn og barnebarn. Vi har alltid hatt barna med på blant annet bærplukking og de har vært med på hele prosessen.

Laila Olaussen høster av naturen

NOK TIL ALLE: Laila og barnebarna Mie og Jørgen deler gjerne av limonaden. Til venstre smaker Teodor på den ferske saften. De synes smaken minner om en blanding mellom rips og solbær

Foto: Rebekka Ellingsen / NRK

Lokalmat som festival

En rekke lokale matprodusenter i Finnmark har vært samlet i Vardø denne uken til en årlig matfestival. Et av produktene som gjorde seg bemerket var grillsausen med navnet «hæstkuk» .

Lokalmat fra Vardø

Grillsaus fra nord krever en nordnorsk profil. Ingen tvil om at denne tiltrekker seg oppmerksomhet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Ikke langt unna står det utstilt en rekke små glass. Gulrotmarmeladen viste seg raskt å være et levebrød.

Lokalmat

Gulrotmarmelade var starten for selskapet 'Han sylte'. Det første året produserte de opp 6000 glass før jul.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Vi begynte for tre år siden til jul. Da hadde vi laget det til venner i flere år, men nå fikk vi så mange forespørsler at vi bestemte oss for å satse, sier en av de to gründerne bak selskapet «Han sylte», Mathilde Winter fra Bodø.

– Vi fikk godkjenning til å drive på eget kjøkken og da ballet det på seg. Da opprettet vi både fabrikk og kolonial. Bedriften går bra og vi lever begge to av det. Så dette har vi ikke angret på.

Lokal mat: Hva er fint med det? 
Vi har besøkt en kokk og en småbarnspappa som bruker råvarer fra nærområdet sitt for å skape deilige smaksopplevelser. 
Bruker du råvarer som finnes der du bor i når du kokkelerer?