NRK Meny
Normal

Hilde og vennene bader i Altafjorden hver søndag - uansett vær

– Vi bader hele året, men det er best å bade om vinteren, sier hun.

Hilde Skaret bader året rundt

Hilde Skaret bader året rundt.

Foto: Privat

Sammen med en gjeng som kaller seg LykkeLi, en klubb med isbadende kvinner, bader hun fast i Tollevika i Alta hver søndag. Da møtes gjengen i 10-tida, uansett vær og temperatur, og spaserer pent ut i havet.

– Da bader vi ordentlig. Det kan være fra 50 til 150 svømmetak, alt etter som. Vi har klokketro på at å bade i havet året rundt er sunt for sjel og sinn, sier Skaret.

Den faste gjengen blant søndagsbaderne består av mellom seks og åtte personer. Mens noen bader enda oftere.

En annen isbader i LykkeLi-klubben er Conny Graumann:

– Det beste med isbading er at man blir nullstilt. Alle tanker blir borte, og man finner en naturlig dyp pust, sier hun.

Lykkeli, en isbadeklubb i Alta

LykkeLi, en isbadeklubb i Alta, trives i vannet hele året.

Foto: Privat

Best om vinteren

Hilde Skaret sier at jo kaldere det er i lufta, jo varmere oppleves havet. Derfor er det en fordel at det er skikkelig kaldt, slik som denne uken, med temperaturer ned mot 20 minusgrader i lufta.

– Det er bedre å bade når det er vinter og kaldt enn på sommeren. Når du er varm i kroppen og går ut i havet, så føles havet kaldt. Men om vinteren føles det nesten bedre. Det blir et helt annet kick, en annen opplevelse, om vinteren enn om sommeren, sier hun.

– Hvor kaldt blir det i vannet når det er minus 20?

– Ofte måler vi det til null grader i vannet. For litt avveksling, bader de noen ganger i Altaelva som kommer rennende ut. Da må vi bakse litt med isflak, og jeg vil tippe at vi da er på minussiden på det kaldeste, forteller Skaret.

Et tips

Dersom du har lyst å prøve deg som isbader, har Skaret følgende tips:

– Ikke tenk at det bare er å hoppe i havet og svøm. Start heller i august og tren deg gradvis opp og bli vant til vannet. Da er man klar når vinteren kommer, sier hun.