NRK Meny
Normal

Hevder seg presset av LO om ilandføring

Lederen i Finnmark Arbeiderparti hevder LO har forsøkt å presse fylkespartiet til å droppe kravet om ilandføring av olje.

Ingallill Olsen

Leder for Finnmark Arbeiderparti Ingalill Olsen.

Foto: Stian Strøm/NRK

– Jeg tror at LO ønsker å påvirke slik at det blir en flyter så fort som mulig. Det er knyttet til deres medlemmer og ledigheten, sier Ingalill Olsen, leder i Finnmark Arbeiderparti.

Partiet har et fylkesvedtak på at selskap som vil utvinne olje utenfor finnmarkskysten må føre den til land for bearbeiding.

Olsen mener det er et stort sprik mellom fylkeslagets syn på ilandføring, og hva LO ønsker fra gigantfeltet Johan Castberg utenfor Nordkapp.

– Skal bli ilandføring

Olsen mener LO har forsøkt å presse fylkespartiet til ikke å stå steilt på kravet om ilandføring.

– Hvem i LO er det du mener presser dere?

– Jeg mener at LO prøver å få til et resultat på en sak. Det gjelder LO systemet generelt. De ønsker at vi skal endre holdning, men det gjør vi ikke. Vi er helt klinke klar. Vi står på vårt om at det skal bli ilandføring, fordi det vil gi mest aktivitet og arbeidsplasser, sier hun.

Terminal Veidnes

Slik skulle det bli. En oljeterminal på Veidnes i Nordkapp kommune. Istede blir det offshore-løsning. Ifølge Statoil kan funn av mer olje føre til at det blir ilandføring likevel.

Foto: Statoil

Ikke kjennskap til press

NRK har vært i kontakt med LOs fylkessekretær i Finnmark, Bjørn Johansen, som ikke hadde kjennskap til at organisasjonen skal ha utøvd press på partiet.

Leder i LO, Gerd Kristiansen, som deltar på Barentshavkonferansen i Hammerfest, besvarte kritikken slik:

– Jeg vet ikke noe om at LO skal ha gjort det. Hvis Finnmark arbeiderparti opplever at LO presser dem, så synes jeg det er veldig beklagelig, sier hun.

Ingalill Olsen sier partiet må vurdere alternative virkemidler, dersom man ikke får se store ringvirkninger på land i Finnmark, som en følge av olje- og gassutvinning i nord.

– Jeg tror Finnmark Arbeiderparti kommer til å advare mot utvinning av Lofoten og Vesterålen, hvis vi ikke kan se at det vil gi stor aktivitet, ringvirkninger og jobb til folk i Finnmark, knyttet til dette, sier hun.

Gerd Kristiansen

LO-leder, Gerd Kristiansen, kjenner ikke til at LO skal ha presset Finnmark AP til å endre standpunkt i ilandføringssaken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Overbevist om ilandføring

Statoil har tidligere lovet ilandføring av olje til Veidnes, like ved Honningsvåg. En dramatisk fallende oljepris har satt selskapet på andre tanker. Likevel utelukker ikke Statoil en løsning som innebærer at oljen fra Johan Castberg vil føres til Veidnes i skip, for deretter å lastes over i større tankskip. LOs Gerd Kristiansen sier dette.

– For LO er det viktig med norske arbeidsplasser. Nå er vi i en situasjonen der vi har 134 000 arbeidsledige. Når vi nå ser at Castberg kan realiseres, med løsningen som de har foreslått, så går vi selvfølgelig for det. Men jeg er samtidig overbevist om at det kommer til å bli ilandføring i Nordkapp kommune, sier hun.