NRK Meny
Normal

Hevder Finland snur personer på grensa og anbefaler Storskog

Finland har stanset asylstrømmen fra Russland, og anbefaler personer uten gyldige innreisedokumenter heller å prøve seg på andre grenseoverganger, for å komme inn i Europa, deriblant Storskog.

Et par med barn passerer den norsk-russiske grensen på Storskog

Storskog grensestasjon i Finnmark opplevde i fjor høst og tidlig vinter en kraftig strøm av asylsøkere.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Dette ifølge den finske kringkasteren YLE.

Grenseavtalen skal, ifølge myndighetene i Finland, hindre ulovlig innvandring.

YLE har intervjuet nestleder ved Lappland grenseregion Jussi Sainio etter at grenseavtalen har vært gjeldende i 10 dager.

Til YLE sier han at det kun er få personer uten enten finsk, russisk eller hviterussisk statsborgerskap som har forsøkt å krysse grensen. Men at noen har forsøkt.

Sainio kjenner ikke til hvilke statsborgerskap disse personene har hatt, men forteller at de få det gjelder har blitt anbefalt å forsøke heller å ta seg inn til Schengen via andre grenseoverganger, deriblant over den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark. Det er ikke kjent om det dreier seg om asylsøkere.

Hanna Smith expert on Russia at the University of Helsinki

UTEN PRESS: Finland har ikke blitt presset av Russland til å inngå avtalen, mener den finske eksperten Hanna Smith.

Foto: Sami Vuomajoki

Storskog fikk mye oppmerksomhet da mer enn 5500 flyktninger om migranter i fjor høst kom til Norge via denne overgangen.

NRK har også forsøkt å nå Sainio i formiddag, uten å lyktes.

Finsk ekspert: – Uten press

Den finskrussiske grensen opplevde i vinter en stor strøm av asylsøkere. Finland innførte i desember forbud mot grensepasseringer på sykkel og gamle og knapt kjørbare biler, som asylsøkerne brukte for å passere grensen, hopet seg opp på grensestasjonen Raja-Jooseppi som NRK besøkte.

Det var 10. april den midlertidig grenseavtalen mellom Finland og Russland trådte i kraft. De neste 180 dagene er det kun personer med finsk, russisk og hviterussisk statsborgerskap som får krysse grenselinjene mellom de to landene.

Den finske forskeren Hanna Smith ved universitetet i Helsinki, er ekspert på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Hun avviser overfor NRK at Finland har blitt presset av Russland til å undertegne avtalen:

Bilvrak ved finsk grensestasjon

NRK besøkte i januar grensestasjonen Raja-Jooseppi der gamle bilder hopet seg opp. Asylsøkerne hadde brukt bilene for å passere grensen.

Foto: Silja Arvola / NRK

– Fakta her er at det fra et finsk perspektiv har blitt sett på som nødvendig å få i stand en avtale. Selv om strømmen av flyktninger og migranter har stoppet før denne avtalen ble signert. Putin har også sagt at noe må gjøres med dette, sier hun.

– EU bremser ikke

At Finland har inngått en grenseavtale med Russland, bryter ikke med EUs reguleringer, ifølge Smith.

– Fakta er at det gjør det ikke. Det er EU-reguleringer som gir muligheter for å gjøre slike typer avtaler. Spesielt når det gjelder grenseavtaler. Det er et nasjonal valg og andre land i EU har også gjort slike avtaler med Russland sett med et nasjonalt perspektiv slik Finland her har gjort, sier hun.

Mens Norge har ett grensepasseringssted til Russland, har Lapland i Nord-Finland to. Ifølge YLE passerer det cirka 240 000 personer i året grensa. 5.000 av dem er ikke er russiske, eller finske statsborgere.