Hopp til innhold

Her tennes OL-ilden i Alta

I dag startet fakkelstafetten til Ungoms-OL på Lillehammer. Og det var Trygve Kjærland Olsen som fikk det høytidelige oppdraget med å tenne ilden i Alta.

OL-ilden tennes i Alta

Trygve Kjærland Olsen tenner OL-ilden i Alta.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Tenning av OL-ilden ble finalen etter en hel ettermiddag med ulike arrangementer, foredrag og aktiviteter i Alta.

Trygve Kjærland Olsen, som for øvrig var en av de nominerte til ildsjelprisen under Idrettsgallaen lørdag hadde det ærefulle oppdraget.

– Det var en fantasisk opplevelse å få være med på dette, sier han etter at ilden var tent.

En av hensiktene til den olympiske ilds fakkel-turne i landet er nettopp å løfte fram unge ildsjeler. Totalt skal 21 byer besøkes, og alle steder blir det stor feiring for ungdom.

Fakkelstafett Alta
Foto: Cathrine Dokken/Lillehammer 2016

– Stolt tradisjon

Jens August Dalsegg fra Ungdoms-OL sier det er en stolt tradisjon at en OL-ild blir ført gjennom hele landet i forkant av olympiske leker.

– Men i stedet for å føre ilden gjennom landet med en stafett som i forkant av OL i 1994 så arrangerer vi denne gangen en slags turne der ilden er innom en rekke plasser landet rundt, forklarer han.

Dalsegg sier arrangementene rundt fakkelstafetten skal bringe fram mye lokal idrett og kultur.

– Dette er et samarbeid mellom arrangørene på Lillehammer og idrettskretsene i landet. Og nå er det godt å være i gang, sier han.

– I dag har vi dessuten hatt et kultur- og læringsprogram med doping, sosiale medier og ernæring som tema. Målet er å skape bedre utøvere, og at utbyttet skal være mer enn bare medaljer, forklarer Dalsegg.

1100 utøvere

Ungdoms-OL starter på Lillehammer 13. februar, er det sjette i rekken og varer i ti dager.

– Her vil 1100 deltakere i alderen 15 til 18 år samles for å knive om til sammen 210 medaljer. I stor grad de samme øvelsene som et vanlig vinter-OL, men med noen unntak, forteller Dalsegg.

Og unntakene er blant annet langrenns-cross i stedet for 5-mila.

– I tillegg blir det for eksempel ferdighetsøvelser i ishockey. Visjonen er at vi skal sprenge grenser og skape morradagen, forteller Dalsegg.

Fakkelstafetten skal videre til Tromsø tirsdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark