NRK Meny
Normal

Her starter verdens lengste kitekonkurranse

74 kitere skal opp å konkurrere i luftrommet på Varangerhalvøya. I dag klokken 10 startet VAKE, verdens lengste kitekonkurranse i Berlevåg. Konkurransen går over tre dager og løypa er 200 km i luftlinje.

Vake 2016

74 deltakere fra 14 nasjoner stilte til start i Vake klokken 10 på tirsdag.

Foto: Knut-Sverre Horn

14 nasjoner deltar i år og for første gang er Italia representert. Deltakerne i Varanger Arctic Kite enduro (VAKE) ble først busset ut av sentrum av Berlevåg, etter en times gåtur kunne de ta fatt på kitingen. De neste fire dagene skal de konkurrere i det som ser ut til å bli gode forhold.

– Det er meldt om jevn vind, selv om det ikke er meldt mye vind, forteller kommunikasjonsansvarlig Anna Solvoll Rognmo.

Vake 2016 første etappe
Foto: Knut-Sverre Horn

Må planlegge for å vinne

Fire dager med konkurranse betyr mye jobb, men god hjelp fra lokalbefolkningen gjør at de får det til likevel.

– Vi har hatt litt utfordringer med surrete deltakere som har glemt støvler og hjelm, men alt har ordnet seg takket være hjelp fra lokalbefolkningen – i blant annet Berlevåg.

Hva er de største utfordringene for deltakerne?

– Det er heldigvis stor kontrast mellom snø og stein så det skal gå bra. Veivalg vil bli viktig. Varangerhalvøya er litt ymse i forhold til vind så man må holde seg i bevegelse. Det er taktikk, planlegging og kartlesing som blir viktigst.

Vake 2016 kjørere på vei opp fra Berlevåg

Kjørerne måtte gå det første stykket av 1. etappe.

Foto: Knut-Sverre Horn

Forventer at alle kommer i mål

37 lag stiller til start og 30 lag får starte videre fra Bergebyvann. Det er satt begrensninger for å minske forstyrrelsene i Varangerhalvøya nasjonalpark, særlig av hensyn til fjellreven.

– Hvis vinden holder seg så tror jeg alle kommer i mål, sier Rognmo.

Rennleder Øyvind Stangnes forteller at det allerede er blitt stor spredning blant deltakerne. Føre er også hardt, noe som kan føre til en ny løyperekord.

– Vi får se. Det er meldt litt snøvær i morgen og torsdag. Men slik det ser ut nå kan det ligge an til raske tider, med målgang onsdag kveld eller torsdag morgen i Vardø, sier Stangnes.

Publikumssport

Selv om mye av kappestriden foregår langt til fjells er det mulig for publikum å følge med.

Du kan få med deg løpet via live tracking på nett eller besøk Vake på sjekkpunkter i Båtsfjord, Tana, Nesseby, Vadsø og målgangen i Vardø.

Vake går gjennom alle kommunene på Varangerhalvøya, det vil si Berlevåg, Båtsfjord, Tana, Nesseby, Vadsø og Vardø.