Normal

Her skal det arrangeres VM i skutercross om fire dager

For første gang skal det gjennomføres verdensmesterskap i skutercross i Alta, men den siste tidens mildvær har skapt hodebry for arrangørene.

Arena for VM iskutercross

I påsken smeltet all snøen på banen som skal brukes under VM i skutercross i helgen. Nå jobbes det på spreng for å kjøre snø til arenaen

Foto: Robin Mortensen / NRK

Mens de aller fleste har jublet over mildvær og sol, har noen jobbet på spreng for å sikre seg nok snø. På VM-arenaen til Alta snøscooterforening har fire lastebiler kjørt konstant siden torsdag i forrige uke, for å fylle banen med snø.

– Det har lagt en demper på forberedelsene. Vi måtte hive oss rundt for å leite opp snø og kjøre det til anlegget, forteller baneansvarlig, Ståle Kjellmann.

Ståle Kjellmann

Ståle Kjellmann, som er baneansvarlig, kjører ut snø for å gjøre traseen klar før helgens VM.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Fortvilende situasjon

Samtidig som mange koste seg i påskefjellet smeltet alt snøen på Kvenvikmoen i Alta. Her skal en verdensmester kåres, samt at det gjennomføres tre heat i europamesterskapet. EM-heatene har blitt avlyst på sine opprinnelige steder på grunn av nettopp snømangel. Alta Snøscooterforening har tatt på seg oppgaven å få de gjennomført.

Karl Ivar Kristensen

Karl Ivar Kristensen er ikke bekymret selv om det mangler snø. Mannskaper jobber nå med å få løypen klar, det mener han vil være på plass allerede på onsdag.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Ifølge Meteorologisk institutt vil mildværet fortsette. Den kommende uken er det meldt plussgrader og tirsdag skal det i tillegg komme regn. Akkurat nå er fire lastebiler i sving, samt hjullaster og dumper.

– Det er litt fortvilende når vi hadde nok snø. Vi regner med å jobbe hele uka, samtidig som vi håper på nattefrost så denne snøen ikke smelter. Det blir lange dager, men vi blir ferdig, sier Kjellmann.

Fyller på snø

Fire lastebiler er i drift for å hente snø til arenaen. I fire dager har de kjørt snø til VM-banen

Foto: Robin Mortensen / NRK

Altas første verdensmesterskap

Alta Snøscooterforening startet opp for 30 år siden og har siden da jobbet med å få gjennomføre VM i Alta. For arrangørene er det viktig at denne helgen blir bra.

– Det er prikken over I-en. Vi har jobbet for dette i alle år og har vært klar for å kunne gjennomføre det. Så dette er stort, forteller Karl Ivar Kristensen, som er sjef for VM arrangementet.

En fordel at banen fylles med snø

En som synes det er en fordel at all snøen har forsvunnet og nå blir erstattet med snø som har vært lagret er Martin Moland. Han vant helgens Clash of nation, i klassen pro stock, som er klassen for «originale» maskiner, skriver Altaposten. Forholdene på banen vil være krevende, noe Moland er glad for.

Martin Moland

Martin Moland vant helgens Clash of nation i Falun. Han er klar for tunge forhold på VM-arenaen på hjemmebane.

Foto: Moland racing

– Jeg har alltid vært flink å kjøre på krevende baner. Jo tyngre snø, jo mer krevende er det. Så dette er en fordel for meg, forteller Moland, som skal kjøre EM-heat i helgen.

Regner med at alt blir klart

Arrangørene har vært forberedt på mildværet og lagret snø hele vinteren. Opp mot 4000 kubikk snø skal nå legges utover traseen.

– Det er klart at det er ikke gunstig med barmarksløp, men vi kommer til å få klar en halvmeter såle med snø, så det skal gå bra. Det skal bli flotte forhold her før vi er ferdig.