NRK Meny
Normal

Her kommer den syriske flyktningen over grensa fra Russland

Stadig flere syriske flyktninger kommer til Norge over grensa fra Russland i Finnmark. NRK var tilstede da en håndfull flyktninger kom syklende fra den russiske grensebyen Nikel.

Syria-flyktning på Storskog

Den syriske flyktningen kom over grensa fra Russland på sykkel onsdag ettermiddag. Politiet i Østfinnmark sier at en jevn strøm av syriske flyktninger nå kommer over grensa på sykler - hver dag. Den russiske grensestasjonen i bakgrunnen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Her kommer den syriske flyktningen syklende over den russisk-norske grensen på Storskog i Finnmark.

De siste månedene har stadig flere flyktninger fra Syria tatt denne ruten til Norge, fra Beirut i Libanon via Moskva og Murmansk, videre til den russiske grensebyen Nikel, før siste del av turen til grensa foregår på sykkel.

Rekordmange asylsøkere har hittil i år kommet over grensa mellom Russland og Norge på Storskog.
.
Politiet utelukker ikke at dette er en ny rute for flyktninger inn til Norge.
De to syriske flyktningene er kun få kilomter fra grenseovergangen mellom Norge og Russland

Flere barn kom over onsdag

Politiet i Østfinnmark opplyser at rundt 150 flyktninger har kommet over grensa fra Russland hittil i år. Onsdag kom det åtte personer, tre av disse var barn, opplyser grensekontrolløren til NRK.

I mars intervjuet NRK Elijah Slim og Nart Ghojal, to personer som hadde flyktet fra krigshandlinger og militærtjeneste i Syria, gjennom Russland og til Norge.

– Brukte én uke på reisen

Som NRK meldte tidligere onsdag begynner sykkellageret på den norske grensekontrollstasjonen å fylles opp. Det er nemlig ikke lov å passere grensa til fots, og siden politiet i Kirkenes har advart privatpersoner om å ta med flyktninger som haiker, velger stadig flere å sykle over.

– Jeg er fra Syria og har brukt én uke på å komme meg opp hit, sier en mann i 20-årene før han blir eskortert av norske tollere inn til passkontrollen på Storskog.

Oppmerksomhet over hele verden

Franske journalister

Russlands-korrespondent Dominique Derda (til høyre) og hans faste fotograf er på plass på Storskog i Finnmark for å dokumentere den syriske flyktningestrømmen til Norge.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Flere flyktninger kom over grensa på sykler onsdag ettermiddag. Den økte trafikken av syrere over Norges grense mot Russland har fått stor oppmerksomhet i verdenspressen.

Et TV-team fra den franske statskanalen var onsdag i Kirkenes for å rapportere om flyktningsituasjonen.

Den økte flyktningstrømmen er blitt et problem for Østfinnmark politidistrikt, som melder om kapasitetsproblemer på grensa. En utbygging av grensekontrollstasjonen på Storskog er blitt diskutert i flere år, men de nødvendige politiske beslutningene fra sentralt hold er foreløpig ikke kommet.

Har pass, mangler visum

Det er ikke bare syriske flyktninger som kommer til Storskog grensekontrollsted og ber om asyl i Norge. Politiet opplyser at også ukrainere, russere, tyrkere, makedoniere, marokkanere, tunisiere og armenere, samt statsløse, er kommet.

Hans Møllebakken

Hans Møllebakken, stasjonssjef Kirkenes politistasjon.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Stort sett har de pass, men ikke visum til Norge, opplyser Hans Møllebakken, stasjonssjef for Kirkenes politistasjon.

Les også: Mener politiet feilinformerer om lovverket på grensen

Les også: – Blir dårlig av at man prøver å stoppe folk som flykter fra død