Hopp til innhold

Slipper å kaste 4000 liter melk på Årøya

Melkebøndene på Årøya i Alta kommune sto i fare for å måtte tømme ut 4000 liter melk i dag på grunn av innstilt ferge. Torsdag ble melka derimot reddet i siste liten.

Årøya

Befolkninga på Årøya i Altafjorden har vært uten tilgang på ferge siden tirsdag, og har ikke mulighet til å handle mat eller sende av gårde varer fra gårdene.

Foto: Privat

– Vi er totalt isolert, enkelt og greit. Vi har ikke mat i mer enn en uke, så da blir det slankekur for vår befolkning, sier bygdelagsleder Karl Rødberg på Årøya i Alta kommune.

OPPDATERT: Siden tirsdag har ferga til øya i Altafjorden vært innstilt, men torsdags morgen fikk NRK beskjed om at ferga gikk over til Årøya med blant annet melkebilen. Dermed er melka berget, melder Finnmarks fylkeskommune.

Årsaken er sprengningsarbeid i forbindelse med bygging av ny kai for neste generasjon hurtigbåter i Finnmark. Arbeidet ble utført tirsdag, men når ferga blir satt i drift igjen, er det imidlertid ingen av de ca. 20 fastboende på Årøya som vet.

M/S Årøy

NYE TIDER, NYE FERGER: Kaia på Årøya skal bygges om slik at hurtigbåter som M/S Årøy skal kunne legge til der.

Foto: Allan Klo

Må dumpes innen 72 timer

I tillegg til at innbyggerne er isolerte og må klare seg med det de har i kjøleskapet, kan dette også skape flere problemer på øya.

Rødberg, som er melkebonde, skal levere melk til melkebilen. Men om ferga ikke begynner å gå igjen frykter han at melkebilen kun kommer seg til fergekaia på fastlandet.

– Det er jo en leveringsfrist på 72 timer til meieriet, hvis ikke skal melka dumpes, forklarer han.

– Per i dag er det litt over 2000 liter hos oss og nærmere det samme hos naboen. Så det er drøyt 4000 liter som sannsynligvis må dumpes.

Melken tømmes i gjødselskjelleren

HELLES UT: Om ikke ferga kommer i drift tidsnok til å ta med seg melkebilen til Årøya, må rundt 4000 liter melk helles ut. (illustrasjonsfoto)

Foto: Øyvind Stennes

Ingen avklaring

Ifølge Samferdselsjef i Finnmark fylkeskommune, Per Bjørn Holm-Varsi, skulle ferga allerede ha vært i drift, etter arbeidet som ble utført på kaianlegget tirsdag,

Per Bjørn Holm-Varsi

Per Bjørn Holm-Varsi, samferdselssjef i Finnmark fylkeskommune.

Foto: Kaspar Fulgesang

– Vi har en avtale med rederiet som sier at når området er ryddet og klarert så skal ruta gjenopptas, sier han.

– Rederiet fikk en melding fra oss i går om at det hadde skjedd og at ruta da kunne gjenopptas. Når vi nå hører at den ikke er gjenopptatt som forutsatt så har vi sendt en forespørsel til dem om hvorfor dette ikke har skjedd.

Men fergeselskapet har foreløpig ikke svart fylkeskommunen, da NRK var i kontakt sent onsdag ettermiddag. Om melkebøndene får levert melken sin i dag er derfor høyst usikkert.

– Vi har ikke operert med noen alternative planer. Vi er vant til at de vi har en avtale med forholder seg til den avtalen man har. Jeg regner med at dette skjer også i dette tilfellet, sier Holm Varsi.

– Hvem vil måtte ta regninga hvis bøndene på Årøya må helle ut melken sin?

– Jeg regner med at det ikke går så langt. Jeg går ut ifra at det blir en avklaring i løpet av dagen slik at dette ordner seg.

NRK har ikke klart å opprette kontakt med selskapet Altafjord Oppdrett AS som driver ferga på vegne av Boreal.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark