Hopp til innhold

Her heiser Are (83) farens frihetsflagg

På dagen 70 år etter at hans far heiste det første flagget i et fritt Norge, kunne Are Vorren gjenta den symbolske handlingen.

Are Vorren heiser fars flagg
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Jeg håper at flaggheisingen her i dag kan bli en markering for frihet fremover. Og for relasjoner mellom to gode naboer her, Norge og Russland, sier Are.

Lørdag 25.10.2014 er det 70 år siden Øst-Finnmark ble frigjort. På markeringen i Kirkenes takket Hans Majestet Kongen, Russland for deres innsats under Norges frigjøring.

– I over 1000 år har Norge og Russland levd i fred og godt naboskap. Mellom våre to land har det aldri vært krig.

At den røde armé kom Norge til unnsetning er grunnen til at man igjen kunne se det norske flagget flagre i vinden i 1944. Det ble heist av lokalpolitiker Nikolaus Vorren.

Markering av frigjøringa av Øst-Finnnmark.

FOTO: Kristian Sønvisen Bye.

– Jeg er veldig takknemlig

Det var på badehuset i Sydvaranger Gruve at den første norske administrasjonen kunne samle seg etter at de tyske styrkene var drevet ut.

Nikolaus Vorren var valgt inn til kommunestyret i det siste valget før krigen, og da freden kom til Øst-Finnmark, var Vorren blant de første til å ta ansvar for å styre den frigjorte delen av landet.

Da sønnen Are Vorren skulle utføre det ærefulle oppdraget lørdag, fikk han med seg tre ungdommer fra Bjørnevatn ungdomsskole. Julie Sigridnes var en av dem, og hun har gjennom markeringen denne uken fått mer innsikt i hva som skjedde under krigen.

– Jeg har fått vite mer og mer, og jeg synes det er veldig trist å høre historiene om hva som har skjedd her. Jeg er veldig takknemlig til dem som frigjorde Kirkenes, sier hun.

30 ungdommer kom ut av gruva med det gamle flagget, før de ga blomster til veteranene som var møtt fram og fortsatte til flaggheisingen.

Are Vorren heiser farens flagg

Are Vorren heiste lørdag farens flagg under frigjøringsjubileet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Norge har aldri glemt og vil aldri glemme

Kongen sa i sin tale at Norge alltid vil huske med takknemlighet det offeret russerne gjorde.

– Norge har aldri glemt og vil aldri glemme det store bidraget vår russiske nabo ytet for vår frihet da det mest gjaldt. Vi vil heller aldri glemme hva det sovjetiske folk gjorde for at klokken et halvt år senere skulle ringe over hele Europa, og forkynne at krigens lidelse var over.

Badehuset til Sydvaranger er senere blitt kjent under navnet Rørbua. Lørdag ble bygningen offisielt fredet, sammen med tunnelen der 3000 innbyggere i Kirkenes søkte tilflukt høsten 1944.

Det har vært hevdet at tyske styrker planla å sprenge tunnelen og dermed begrave flyktningene, men lokalhistoriker Tor Aarnes tok et oppgjør med disse forestillingene i denne saken.

Tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark

Laster innhold, vennligst vent..