NRK Meny
Normal

Her har Marica satt verdensrekord

Denne torsken, som ble tatt på Sørøya i Finnmark i helga, skal være 38 kilo. Aldri før har en kvinne tatt en så stor torsk på stang.

Verdnsrekord

To timer med fiske var alt turistene på Sørøya rakk før været tok seg opp søndag morgen. Men det holdt i massevis.

Foto: Johan Mikkelsen / Nordic Sea Angling

– Det var en stor fisk, sier Marica Eriksson til NRK.

Store fisker har de sett før på Sørøya, det selvutnevnte «storfiskens rike». Men fisken som dukket opp fra havets overflate i dag morges, søndag, er likevel ikke hverdagskost.

Sørøya ligger hel nordvest i Finnmark. Da alle fiskeindustribedriftene for noen år siden gikk konkurs på samme dag, skjønte øyfolket at de måtte selge mer enn fisk.

Nå selger de drømmen om fisk, og det var denne drømmen havfisketuristene Marica og faren hennes Mikke fra Uddevalla i Sverige kom for å realisere.

46 år gammel rekord

Det er sportsfiskenettstedet Hooked som først forteller historien. Klokken seks søndag morgen dro fisketuristene ut for å ta storfangsten utenfor Sørøya, Og storfangst ble det.

– Vi fikk mange store fisk fra begynnelsen. Så fikk jeg denne, på 38 kilo. Det kjentes at det var en stor fisk som var på, men jeg hadde ikke trodd at den var så stor, forteller Eriksson.

Strengt tatt spiller det ingen rolle om det er en mann eller kvinne som holder fiskestangen, men IGFA, som da registrerer verdens fiskerekorder, skiller likevel mellom mannlige- og kvinnelige fiskere i sine lister.

Den forrige rekorden for torsk fisket på stang av en kvinne, ble satt på Middlebank-området utenfor Massachusetts i USA i september 1970 og veide mer enn 81 pund. Torsken som ble tatt på Sørøya søndag veide 83 pund, som blir 38 kilo, skriver Hooked.

– Fem store torsk

Dette er altså under kiloen tyngre enn den forrige rekorden, men det skal altså være en verdensrekord. Guidebåten, med den svenske fiskeguiden Johan Mikkelsen ombord, lå omtrent 20 meter unna Eriksson da stortorsken bet.

I syv år har han vært fiskeguide i Nord-Norge:

– Det som skjedde i dag var helt sykt. Vi landet fem torsk på over 30 kilo i dag på to timers fiske. Å se gleden hos gjestene når de får drømmefisken, er årsaken til at man vil jobbe med dette, sier han.

For ordens skyld er verdens største torsk tatt på stang betydelig større enn fisken til Eriksson. Også denne ble tatt utenfor Sørøya, og veide 47,02 kilo. Fangstmannen var tyskeren Michael Eisele, og fisken ble tatt i april 2013, skriver Hooked.

– Det er veldig mye fisk på Sørøya, og stor fisk. Det er gøy å fiske der og det frister å komme tilbake, sier Eriksson, som tidligere har fisket i Lofoten men aldri før fått en torsk på stang på mer enn 25 kilo. Før i dag.