NRK Meny
Normal

Her fryktes det nye ras – vei må stenge i måneder

Raset i Lerresfjord i Alta fører til at fylkesvei 19 vil være stengt i flere uker. Nå jobbes det med en transportløsning for de som er isolert i bygda Lille Lerresfjord.

Ras_1

Natt til tirsdag gikk dette steinraset over Vannbergan i Lerresfjord. Ingen personer eller kjøretøy befant seg i nærheten da raset gikk.

Foto: Statens vegvesen

Fylkeskommunen samarbeider nå med Boreal Transport for å finne en videre transportløsning for de rundt 20 innbyggerne i Lille Lerresfjord.

Unni Pauline Nilsen

Unni Pauline Nilsen og de andre innbyggerne i Lille Lerresfjord er isolert av raset.

Foto: André Bendixen / NRK

– Jeg skulle egentlig til Alta i går, men jeg er glad jeg ombestemte meg, sier Unni Pauline Nilsen til NRK onsdag morgen – dagen etter at det store raset gikk øst i Altafjorden.

Nilsen sier innbyggerne har ventet på raset, spesielt når det regner mye. Hun synes ikke noe om å bo på et rassted.

– Det er tungt. Jeg har truet med at jeg ikke blir her uten vei, sier hun.

Fremdeles farlig

Tirsdag gjennomførte en geolog befaring i området, og konkluderte med at det fremdeles er mye løs og farlig steinmasse oppover fjellet ved rasstedet. Folk oppfordres på det sterkeste til å holde god avstand.

– Det kan komme flere ras eller bare steinsprang. Vi kan heller ikke sette igang tiltak på rasstedet før det er sikret, på grunn av at vi har sett flere dype sprekker i fjellsiden. Det er ikke trygt å jobbe der nå, sier byggeleder Bente Svendsen i Statens vegvesen.

Trolig vil det gå minst to måneder før veien kan åpnes igjen.

Svendsen sier de nå prøver å se det litt an, men at det i begynnelsen av neste uke kanskje er litt mer klart hva de skal gjøre videre.

– Vi vurderer å opprette et båttilbud og om vi har muligheten til å sette inn den samme båten som vi brukte da det var ras i 2005. Vi venter på svar på hva som må gjøres for å få den gamle fergekaia i drift, forteller Svendsen.

I mellomtiden blir skyssbåten «Mjånes» satt inn for å transportere folk til og fra Lille Lerresfjord. Det er Rognes-ruta som blir forlenget.

Ras_1

Ikke første gang

Det er ikke første gangen Unni Pauline Nilsen opplever et ras i hjembygda. For ti år siden ble bilen hennes knust av ras – på akkurat samme sted.

– Det kom stein ned på veien da jeg var på tur hjem, så jeg stoppet og gikk ut av bilen. Jeg vurderte å hive stein fra veien og kjøre videre, men det var en som sa jeg måtte rygge bort. Med det samme kom raset, og jeg fikk en stein mellom vindusviskerne, forteller Nilsen.

Mens hun stod der og lurte på hva hun skulle gjøre, løsnet det andre raset.

– Det kom en svær stein på panseret og gjennom takluka. Bilen var nesten panneflat. Da ble jeg fri for bil, sier Nilsen.

Laster kart, vennligst vent...