Her flyter tusenvis av død sei – fiskebåt mistenkt for å dumpe

Morten Jørgensen skulle ut og dra seikoking på en kjent grunne ved Vadsø. Men der lå allerede tusenvis av halvdød og død fisk og fløt i overflata.

Død fisk

Død fisk i store mengder flyter i overflata på seigrunnen like utafor Vadsø.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Noe av fisken er død, noe er halvdød og ligger som i svime. Så her trengs ikke noe annet redskap enn en høtt for å sikre fangsten, forteller Morten Jørgensen.

Han skulle ut på den kjente seifiskeplassen Kvibygrunnen torsdag kveld, for å forsøke å få en koking eller to.

– Men nå blir jeg vel stående og sløye i hele natt. Man kan jo ikke bare la maten gå til spille. Foreløpig er den nemlig helt ok som mat, forteller han.

Død fisk

Det meste av fisken er rundt to kilo, og ved 19-tiden torsdag kveld var en del av fisken død, mens noe virket svimeslått.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Dumpet fangst?

Hva som kan ha skjedd i Varangerfjorden i ettermiddag eller kveld vet ikke Jørgensen.

– Men det er jo ikke usannsynlig at en båt enten har dumpet fangsten sin eller fått problemer med nota og dermed måtte la fangsten gå, sier han.

Morten Jørgensen

Morten Jørgensen oppdaga den døde fisken da han skulle dra seg en koking.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Jørgensen har aldri tidligere opplevd lignende Han antyder at det må være tusenvis av sei rundt et par kilo som ligger i sjøen og flyter.

NRKs reporter på stedet bekrefter at det er store mengder fisk.

Fiskebåt mistenkt

Operasjonsleder Svein Erik Jacobsen ved Finnmark politidistrikt sier de har kjennskap til at et større fiskefartøy kan ha vært i området og trolig spylt ut fisken.

– Vi har bedt Kystverkets trafikksentral om bistand for å spore fartøyets bevegelser den siste tiden, og vi har dessuten nylig hatt et fly oppe, sier Jacobsen.

Fartøyet skal ha vært i det aktuelle området rundt klokka 1800 torsdag ettermiddag.

– Vil vil nå forsøke å komme i kontakt med skipperen ombord og få rede på hva som har skjedd og hvorfor. Deretter må naturligvis skipperen ta det ansvaret som følger med, og det betyr bøter som fastsettes ut fra omfanget av fiskedumpinga, forklarer Jacobsen.

Laster kart, vennligst vent...