NRK Meny
Normal

Her får Christer kontroll på elgen

Pila med gift, som skulle gi forskeren full kontroll med den flere hundre kilo tunge elgkua, var ikke kraftig nok. Da er det bare å ty til andre metoder ...

NINA-forsker Christer Moe Roaldsen med elg

Forsker Christer Moe Roaldsen kaster seg om halsen på elgen og tvinger den i kne.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Elgkua er kraftig bedøvd. Det gjelder bare å få velta dyret over på siden og holde henne nede.

Forsker Christer Moe Roaldsen kaster seg om halsen på elgen og tvinger den i kne.

Flere forskere kommer til for å hjelpe. Det store dyret blir liggende rolig i dypsnøen mens NINA-forskeren Christer Moe Roaldsen og hans kolleger får jobbet med dyret.

Til sammen 19 dyr er nylig skutt med bedøvelsespil med et luftdrevet spesialgevær fra helikopter i et samarbeid mellom Norsk Institutt for Naturforskning, Norsk Institutt for Bioøkonomi, Universitetet i Tromsø og Tana- og Nesseby kommune.

Rolf Rødven med elg

Forsker Rolf Rødven og GPS-merket elg. Elgen er bedøvet, men fortsatt ved bevissthet.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Gift kan drepe menneske

Bedøvelsespila er kraftig nok til å drepe et menneske i løpet av noen minutter. Elgen skal fortsatt likevel være ved bevissthet for at en veterinær skal kunne følge med hvordan det går med elgen når forskerne arbeider med dyret.

Det gjelder å gi dyret så mye gift at det holder seg rolig inntil det får motgift. To til fem minutter etterpå skal elgen igjen være på føttene igjen og få sin frihet.

Oppvåkningen er udramatisk. Det store dyret kommer seg raskt opp på fire føtter, er med noen få byks på et øyeblikk på behørig avstand til forskerne før det tar et lite blikk tilbake og er borte i småskogen.

Elg skytes med bedøvelsespil fra helikopter

Nitten elg ble skutt fra helikopter i Tana og Nesseby.

Foto: NRK

Skytes fra helikopter

Elgstammen i Øst-Finnmark er en av de nordligste elgstammene i verden. Nasjonalt og internasjonalt er undersøkelsene derfor av verdi for klimaforskning. De endelige forskningsresultatene skal være klare om tre år.

Forskningsprosjektet har en kostnadsramme på tre millioner kroner. Norges Forskningsråd går inn med den største summen samt at blant annet kommunene bidrar.

Elgtrekk kan nå også følges direkte på Internett.

– Vi fester en GPS-sender rundt halsen som gir oss mange nyttige opplysninger. Det er over 1000 elg bare i Tana, men det eksakte tallet er usikkert. GPS-signalene gir bedre oversikt over bestanden slik at uttaket blir mere korrekt. Vi tar også DNA-prøver og setter på øreklips der hvert dyre får et unikt nummer, sier prosjektleder Rolf Rødven.