Hopp til innhold

Her er mulighetene størst for å få en storlaks

Ved midnatt åpner laksefiske i de fleste av landets elver. Nederst får du oversikten over elvene der flest storlaks biter på kroken.

Fisker med fangst og kart med lakseelver

Fornøyd fisker fra Nærøydalselva i Sogn og Fjordane. Det er slike fisk og opplevelser nærmere 100 000 laksefiskere drømmer om nå framover. Foto: Hans Kristian Krogh-Hansen / Norske Lakseelver.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Det er mange laksefiskere som er klare til sesongstart. Generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver har fått mange telefoner fra fiskere som lurer på hvordan årets sesong blir.

– Det er ingen ting som tyder på en spesielt bra eller dårlig sesong. Det ser ut som det blir en normal sesong med tanke på hvordan det har vært de siste ti årene, sier han.

Evensen anbefaler å velge de store og anerkjente elvene hvis man er ute etter storlaks. Der vet man at det er store bestander av storvokst laks.

– Tana, Altaelva, Lakselva, Stabburselva, Målselv, Reisaelva. Det er mange av disse elvene som har stor laks, sier han.

Fisker i Altaelva

Det er om lag 100 000 laksefiskere i Norge, og det er mange hundre elver det går an å fiske i. Her fra Altaelva i Finnmark.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Varierende tilgang

Muligheten til å få fiske i de forskjellige elvene varierer. Det er veldig forskjellig hvordan fisket er organisert fra elv til elv, forteller Evensen. Han anbefaler elvenes nettsider, mange av de finner du på lakseelver.no.

– Laksefiske er verken spesielt vanskelig tilgjengelig eller dyrt. Det finnes tilbud i alle prisklasser og kvaliteter, men på de mest populære strekkene i elvene, lønner det seg nok å planlegge i god tid, forklarer Torfinn Evensen.

Laksefiske Tana

Laks fanget i Tanaelva i Finnmark.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Kjent for storlaks

– Tidlig i sesongen kommer storlaksen først. Men de er det langt mellom. Hvis man venter på noe godt kan det være at man får en kjempeopplevelse som man kan leve mange år på. Det er Norge er kjent for er den store laksen, sier han.

De siste årene har det vært mellom 120 og 130 000 laks som har bitt på kroken i løpet av de tre sommermånedene sesongen varer. Evensen tror antallet vil være rundt det samme i år også.

– Det er mange faktorer som spiller inn på fisket. Ikke minst vær og vind. Nå er vårflommen allerede et tilbakelagt stadium i mange elver sørpå, og det er nesten sommervannføring og -temperaturer mange steder. Det skal bli spennende å se hva dette betyr, forteller Evensen.

Lakselva

Lakselva i Porsanger bydde på mye storlaks i fjor.

Foto: Eirik Palm, FeFo

Like god opplevelse i de små elvene

Skulle du ikke få kort i en av de store anerkjente elvene, er det mange gode fiskeopplevelser i de små og, sier Evensen.

– De litt mindre elvene hvor det kanskje ikke er like stor laks kan man fiske med en litt mindre fiskestang, og få muligens den samme opplevelsen. Prisene og etterspørselen er også noe lavere. Men fangstsannsynligheten for deg som fisker er like stor, sier han.