Her er helgens værvinnere

Det har vært full storm i Nord-Norge det siste døgnet, men i løpet av helgen går vandrepokalen for best vær fra Østlandet til Øst-Finnmark.

Varanger

Her i Øst-Finnmark kommer værvinneren i løpet av helgen. Dette bildet er tatt i Varanger av Tormod Amundsen med brukernavnet "biotope" på Instagram. Del gjerne ditt bilde med oss i sosiale medier.

Foto: Tormod Amundsen

Finnmark og Troms gikk gjennom årets første høststorm natt til fredag med vind oppe i 37 sekundmeter. Veier ble stengt, ferjer måtte avbryte ferden og en brøytebil blåste av veien,

Mot helgen vil vinden minke i hele landet, og dagens værvinnerne i sør møter en utfordrer fra nord.

– Hvis vi skulle hatt en værvinner i helgen, blir det nok Øst-Finnmark og Finnmarksvidda. Det blir Østlandet første del av helgen, men så Øst-Finnmark.

Det sier vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Værvarslinga for Nord-Norge, en del av Meteorologisk institutt.

Vinter i Finnmark

Vinteren kom til store deler av Nord-Norge natt til mandag 30. oktober. Natt til fredag blåste deler av den vekk med full storm.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Storm på Vestlandet

Det er fortsatt meldinger om stiv kuling flere steder i nord fredag. Men helt nordøst i landet, på grensen til Russland og Finland, er det bedre. Synkende temperaturer, minkende vind og oppholdsvær gir behagelige dager i øst denne helgen.

Møre og Romsdal kan oppleve en liten storm fredag. Sogn og Fjordane vil få nedbør mellom 50 og 70 millimeter. I løpet av helgen vil vind og vær roe seg ned på Vestlandet. Debatten om hvor Vestlandet ligger er det verre med.

– Vestlandet vil få nedbør og det er ute et varsel for sterk vind i Møre og Romsdal og Trøndelag. Men det vil minke her også, sier Nordhagen.

Regn på Østlandet

Østlandet har finvær fredag og blir kåret til dagens værvinner, men lørdag kveld kommer regnet. På søndag vil det komme et lavtrykk av regnskyer som går gjennom hele landet natt til mandag. Dette vil gi forbigående regn i store deler av landet.

I neste uke kommer det et hyggelig og beskyttende høytrykk fra Finland. Det kan beskytte oss mot lavtrykk fulle av regndråper fra Atlanterhavet.

– Høytrykket øst fra oss vil dytte lavtrykkene unna og skjerme oss i nord. Det er det prognosene sier. Men hvis høytrykket beveger seg lengre østover, er det mulig lavtrykkene treffer oss, sier Nordhagen.

Meteorologisk institutt har presentert dette i en animasjon på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Nordland er taperen

Hvis det finnes en værtaper i nord, er det nok Nordland. Temperaturer opp til ni varmegrader dytter snøgrensen oppover mot 800 meter, og nedbør vil komme fredag og lørdag.

– Det kan komme mye nedbør i Nordland og Sør-Troms, fra 20 til 50 millimeter, sier Nordhagen ved Meteorologisk institutt.

Det kan skape krevende forhold med våt snø flere steder. Men i løpet av helgen vil temperaturene synke og snøgrensen kan bli lavere.

Bedre skal det bli.

– Oppsummert kan vi si at det blir lettere vær og mindre vind fremover, sier Nordhagen ved Meteorologisk institutt.