Her bygges Finnmarks nye sykehus

I dag settes de første spadestikkene til et flunkende nytt sykehus i Kirkenes. Sykehusledelsen har fått god hjelp fra kommende brukere.

Sykehus Kirkenes

Helseminister Bent Høie, administrerende direktør i Finnmarkssykehuset Thorbjørn Aas og prosjektleder Øyvin Strømhaug Grongstad. Her sammen med unger fra barnehagen like ved.

Foto: Ivar Greiner

I dag settes de første spadestikkene til et flunkende nytt sykehus i Kirkenes. Prislappen er på 1,5 milliarder, og i 2017 skal det hele stå klart.

De har fått god hjelp til å ta de første spadetakene for det nye sykehuset.

– Ungene fra barnehagen som vil være naboen til det nye sykehuset. Skal markere at dette er fremtidens brukere av det nye sykehuset. Så vi har skaffet et antall små gravemaskiner som de kan bruke, sier administrerende direktør i Finnmarkssykehuset Thorbjørn Aas.

Natt til i dag overnattet også 15 personer på sykehustomten, slik god samisk skikk tilsier. Får å sjekke kreftene på sykehustomten.

Kritikk på at de bygger for lite

Ifølge administrerende direktør i Finnmarkssykehuset, Thorbjørn Aas er det første gang på flere tiår at det skal startes opp å bygges nytt sykehus i Finnmark.

Thorbjørn Aas

Administrerende direktør i Finnmarkssykehuset, Thorbjørn Aas

Foto: Allan Klo, NRK

– Det synes vi er stas, og vi gleder oss veldig til å komme i gang. Det er også veldig hyggelig at helseminister, Bent Høie kommer å kaster glans over det. Vi håper at vi skal ha prosess fram til 2017, som går på en slik måte at vi kan ønske ministeren velkommen til å klippe snora om en to-tre år.

– Kritiske røster sier dere bygger for smått.

– Vi har jo sjekket at hva som er fremtidens behov. Både i forhold til prioriteringene om at vi skal samarbeide med kommunene, og at vi skal ha mere dagbehandling. Så vi mener at det nye sykehuset i Kirkenes er tilpasset fremtidens behov.

Investerer 10 milliarder

Ifølge helseminister Bent Høie er det ikke mange plasser man bygger et helt nytt sykehus på en helt ny tomt.

– Men her i Helse Nord er det veldig mye aktivitet nå fremover. Jeg tror vi skal investere for nærmere 10 milliarder de neste ti årene her i helsenord. Men det som skjer her i Kirkenes er jo fantastisk bra. Dette er jo en del av den positive utviklingen som er her i byen, sier Høie.

Høie mener det er et stort behov for å få et nytt sykehus i Kirkenes på grunn av at det er en region med sterk positiv utvikling, som et nytt sykehus vil være med på å forsterke. Helse Nord valgte Kirkenes foran Narvik sykehus.

– Helse Nord er et av de helseregionene våre som har klart å styre sykehusene sine at de har mulighet for å gjøre store investeringer. Da har de valgt en prioritering, og det er vår jobb å støtte opp om de, sier Høie.