NRK Meny
Normal

Her blir to personer reddet opp fra havet

Piloten i helikopteret mener redningsaksjonen er et skoleeksempel på hvordan det skal gjøres.

To fiskere hentes opp fra havet

Video: Bristow Norway, Hammerfest

– Da vi stod og heiste opp de to overlevende fra flåten så vi baugen på fiskebåten kanskje femti meter ifra oss, at den sank til bunns, sier Jan Møller Andersen.

Torsdag formiddag klokken 09:43 fikk Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) en nødmelding fra et fiskefartøy på Tromsøflaket, et havområde nord for Nord-Troms. Andersen var piloten i helikopteret som reddet opp de to personene.

Kart - Tromsøflaket
Foto: NRK

Heiset opp på tolv minutter

– På vei ut var det lavt skydekke, tåke og dårlig sikt. Da vi kom ut til området var et Orion-fly på plass før oss, og kunne melde at det var god sikt over båten som hadde havarert, fire til fem meter bølger. Det var kuling fra nordøstlig retning, og litt sjøsprøyt.

De to personene i fiskebåten var gått om bord i en redningsflåte etter at båten forliste. HRS vet ennå ikke årsaken til forliset.

– De to var i ganske grei form, og på tolv minutt var alle heist opp, og vi var på vei hjemover igjen, sier han.

Skoleeksempel på redningsaksjon

Andersen betegner redningsaksjonen som et skoleeksempel på hvordan en redningsaksjon skal utføres etter boken når man har ressursene på plass.

– Det at et av forsvarets Orion-fly også kom frem til havaristen, hadde visuell kontakt med flåten, og kunne gi kommando, det vil si såkalt on-scene-coordiantion, og kunne ivareta værobservasjoner og posisjonering, var veldig bra. Da gjenstod det bare for oss å hente opp de to overlevende fra redningsflåten, sier han.

– Har vi noe å lære av denne aksjonen?

– Ja, at den samtreningen vi driver med i hverdagen, den er veldig viktig og nødvendig.

Laster Twitter-innhold