Her blir asylsøkerne fraktet tilbake til Russland

En buss med asylsøkere som skal sendes tilbake til Russland ble tirsdag kveld kjørt til Storskog.

Politiet eskorterer bussen fra Kirkenes

Bussen forlot Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes like etter klokken 17.30 tirsdag med retning den norsk-russiske grensen på Storskog.

Meldte seg frivillig

Tidligere tirsdag ble det kjent at en gruppe asylsøkere hadde meldt seg frivillig til å reise ut av landet – i all hovedsak unge, enslige menn.

NRKs reporter på stedet sier at bussen som forlot Ankomstsenter Finnmark tirsdag kveld langt fra var full, men at ingen vil kommentere hvor mange personer som befinner seg om bord.

– Det er noen som faktisk nå ønsker å si farvel – de har vel i grunn gitt opp kampen. De ønsker nå å reise til Russland, sier Ruth Pedersen, NOAS' representant i Ankomstsenter Finnmark, til NRK.

– Falle ned i et dypt hull

Hussam Dibo (27) fra Syria studerte i Russland.

Hussam Dibo (27) sier hans studentvisum til Russland er utgått.

Foto: Privat

Hussam Dibo (27), en syrer som oppgir til NRK at hans studentvisum i Russland er utgått og at han fikk beskjed fra universitetet om å dra tilbake til Syria, er opprørt etter at den første bussen har forlatt Vestleiren.

– Det føles som å falle ned i et dypt hull, sier Dibo.

Må møte i Stortinget

Sylvi Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) må møte i Stortinget tirsdag kveld for å svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer kraftig på at utsendelsene kan være i gang før Listhaug har forklart seg for Stortinget tirsdag kveld..

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Vi er kritiske fordi disse utsendelsene nå ser ut til å være igang før Stortinget har klart for oss hvem det er Nogre sender ut. Vi frykter jo, med den kraftige kritikken som har kommet fra FN og flere advokater i dag, at Norge kan bryte menneskerettighetene, sier Lysbakken, og legger til:

– Vi frykter at noen av de vi sender ut av Norge i verste fall kan risikere forfølgelse, og det må vi være sikker på at vi unngår, sier han.