NRK Meny
Normal

Helse Sør-Øst vil ikke at hele HINAS-ledelsen skal være lokalisert i Vadsø

Ledelsen ved Helse Sør-Øst vil ikke at hele ledelsen for hovedkontoret for nasjonal innkjøpsordning (HINAS) skal sitte i Vadsø, slik helseministeren har bestemt.

Vadsø morgen

Vadsø får det nye hovedkontoret for HINAS, men det er usikkert om hele ledelsen blir i byen.

Foto: Erik M. Lieungh

Det var i august i år at helseminister Bent Høie (H) kom til Vadsø med gladnyheten om at Vadsø skulle bli det nye hovedkontoret for nasjonal innkjøpsordning for sykehusene (HINAS).

– Fra neste år skal vi etablere et nasjonalt innkjøpsselskap som et helseforetak, som også vil ta inn i seg de regionale innkjøpsmiljøene som er rundt i landet. Det selskapet vil få sitt hovedkontor her i Vadsø og ledes herfra, sa helseminister Bent Høie til NRK den gangen.

Nå sås det tvil om hele ledelsen blir i Vadsø likevel, noe som ifølge administrerende direktør Harald Johnsen har skapt sterke reaksjoner blant de ansatte i Vadsø.

– Det har skapt en del usikkerhet hos mine medarbeidere, sier han.

Motstand fra Helse Sør-Øst

Det var en under en intern konferanse i forrige uke at viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Steinar Marthinsen, ga sitt syn på framtidig ledelse.

Ansatte i Vadsø oppfattet at han sa det ikke var gitt at ledelsen skulle sitte i Vadsø, selv om det er politisk bestemt at hovedkontoret skal være i byen.

Til NRK sier viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst dette:

– Avhengig av hvordan du definerer ledelsen, fordi ledelse i et slikt selskap vil bestå av en ledergruppe, og da er det naturlig at den ledergruppen sammensettes av ledelse i Vadsø og ved de regionale kontorene, sier Marthinsen.

Oppbyggingen i Vadsø betyr at omsetningen vil øke fra 10 til 40 milliarder kroner i fylkeshovedstaden i Finnmark. Kontoret har i dag 33 ansatte i Vadsø, og det var allerede før helseministerens besøk i august varslet at kontoret skulle bygges kraftig ut.

Regionkontorene til HINAS er i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø.

Frykter mindre vekst

Harald Johnsen

Harald Johnsen, HINAS.

Foto: Knut Åserud

Etter det NRK kjenner til vakte beslutningen fra helseminister Bent Høie like før valget, om å opprette det nasjonale hovedkontoret i Vadsø, stor oppstandelse i Helse Sør-Øst.

Frykten nå blant de ansatte i Vadsø er at Finnmark ikke skal få den forventede veksten i virksomhet og nyansettelser.

Leder av HINAS i Vadsø i dag, Harald Johnsen, mener det er for tidlig å konkludere i saken.

– Det er et pågående arbeid, og slik jeg ser det er dette noe det nye foretaket må ta tak i. Det er litt tidlig å fordele hvem som skal ha lederstillinger og så videre, men det jeg er rimelig sikker på, er at en stor del av ledelsen blir sittende i Vadsø, sier han.