Hopp til innhold

Helse Nord snur og beholder ambulansefly i Finnmark: – Fadderullan så bra!

Helse Nord snur i ambulanseflysaken, og fylkets tre ambulansefly får bli, lover administrerende direktør. Lovnaden får folk og politikere til å juble.

Ambulansefly på Bodø lufthavn. Lufttransport sitt fly.

Finnmark får beholde sine tre ambulansefly. Alta får beholde sine to, samt at flyet i Kirkenes vil bli styrket med en lege.

Foto: Barbro Andersen / NRK

– Vi gjør ikke noen endringer i Finnmark, bortsett fra at vi styrker ambulanseflyet i Kirkenes med en lege, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord.

Lars Vorland

Administrerende direktør Lars Vorland og Helse Nord snur i saken om ambulanseflyene.

Foto: Marte Lindi

Det har vært store protester i Vest-Finnmark, og spesielt i Alta etter helseforetaksdirektørene ville erstatte ett av ambulanseflyene i Finnmark med et jefly i Tromsø.

Men nå har Helse Nord gjort helomvending i saken.

– Det betyr at Alta fortsatt skal ha et dagfly og et døgnfly, sier Vorland.

– Fadderullan så bra!

I Finnmark er det i dag tre ambulansefly i beredskap, to er stasjonert i Alta mens et er i Kirkenes. Hadde forslaget om å innføre et jetfly gått igjennom, ville det blitt to fly igjen.

Avgjørelsen skapte store protester, og befolkningen selv startet en aksjon.

Gørill Godvik

Gørill Godvik i Alta startet tidligere i år en folkeaksjon mot avgjørelsen om å fjerne et ambulansefly i Finnmark. Hun samlet inn over 6000 underskrifter som hun ga til ledelsen i Helse Nord.

Foto: Anita Føleide / NRK

– For en gladnyhet. Faderullan så bra! jubler folkeaksjonsleder og initiativtaker Gørill Godvik når hun får høre nyheten.

– Nå kan man jo si at det var verdt hvert et slag man har måtte kjempe.

Godvik samlet inn over 6000 underskrifter fra folk i Finnmark og leverte dem til ledelsen i Helse Nord i september.

– De fikk så mange argumenter for å bevare flyet, folk har engasjert seg, politikere og fagfolk har samlet seg om saken, så jeg tror ikke de hadde andre valg, sier Godvik.

Kan ikke lande flere steder i Finnmark

Problemet med det foreslåtte jetflyet i Tromsø er at det ikke kan lande ved Finnmarks kortbaneflyplasser – inkludert flyplassen i Hammerfest.

Avgjørelsen om å snu i saken ble tatt etter et møte med helsepersonell og lokale politikere i Hammerfest.

– Da kom det fram noen argumenter som vi ikke hadde tenkt godt nok igjennom. Det tyngste av dem var at dette jetflyet, ikke kunne lande i Hammerfest. Det ville bety pasienter fra Alta ville blitt flydd til UNN. Da hadde Hammerfest sykehus blitt tappet for pasienter, og det ville vi slettes ikke gjøre, sier Vorland.

– I tillegg kommer dette med Varanger, på vinterstid spesielt, hvor flyet ofte var den eneste kommunikasjonen de hadde. Og da ville de bli svært sårbar om vi tok et fly vekk fra Alta.

Ambulansefly

Dette er «Beech 200»-flyet som det er tre av i Finnmark i dag. Fylket får nå beholde alle tre, samt at flyet i Kirkenes blir styrket med en lege.

Foto: Bodil Kanebog / NRK

– En gledens dag

Kirsti Bergstø

Saken om å fjerne et ambulansefly i Finnmark har skapt stort politisk engasjement. Leder i Finnmark SV hadde tatt saken videre til Stortinget om helseforetakene ikke snudde i saken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Leder i Finnmark SV, Kirsti Bergstø har sammen med flere politikere engasjert seg i saken. Bergstø har blant annet tatt saken opp med helseminister Bent Høie tidligere.

– Dette er en gledens dag. Nå har tryggheten og fornuften seiret, og vi ser at argumenters makt har vunnet gjennom og at det nytter å kjempe politisk, sier Kirsti Bergstø, leder i Finnmark SV.

Politikeren hadde planer om å ta saken videre om det ikke kom en løsning i saken.

– Da ville jeg tatt saken til Stortinget, sier Bergstø.

– I dag vil jeg gratulere alle som har stått på og kjempet for tryggheten i hverdagen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark