Heftig og begeistret stemning i Berlevåg

Den store entusiasmen i fiskeværet skyldes ei havneutbygging som har kostet 150 millioner kroner. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen stod for den offisielle åpninga av nye Berlevåg havn.

Åpning av ny havn i Berlevåg

Både små og store var på plass da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen foretok den offisielle åpningen av Berlevåg nye havn tirsdag.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Ordfører, det er meg en glede å si at nå er havna gjenåpnet og overlevert til dere, sa

Rolf Laupstad

AP-ordfører Rolf Laupstad er glad for å kunne tilby fiskerne bedre forhold.

Foto: NRK

samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og tok ordfører Rolf Laupstad i hånden, tirsdag.

Både små og store var på plass for å marker at de nå har fått en trygg og tidsmessig havn. Berlevåg som ligger uskjermet mot storhavet har fått en ny indre molo for å gjøre havna trygg når uværet herjer. Etter 20 års kamp er den nye havna endelig åpnet.

– Det har en enorm betydning for Berlevåg. Nå får fiskerne gode arbeids- og

Petter Gregersen

Petter Gregersen som er fisker mener at nå har han og andre fiskere fått en ny verden.

Foto: NRK

liggeforhold i havna vår. Det betyr også at vi har mulighet til å ta imot enda flere fiskere som også kan ro helårig fra Berlevåg, sier er fornøyd ordfører Rolf Laupstad (AP).

Fisker Petter Gregersen mener at nå er det som en annen verden for fiskerne.

– Det er som natt og dag. Det er et helt utrolig prosjekt med den nye moloen som skjermer mye bedre enn den gamle. Jeg vet hva det vil si å sitte i båten på natta for å passe på.

Åpner for større båter

Frank Arne Hansen som er sjef for Norway Seafoods avdeling i Berlevåg mener at investeringen på 150 millioner kroner for havneutbyggingen gir de betydelige økte muligheter til å utvikle videre bedriften og ikke minst ta vare på de arbeidsplassene som allerede er.

Frank-Arne Hansen

Frank Arne Hansen som er sjef for Norway Seafoods avdeling i Berlevåg tror ikke de hadde hatt livets rett fremover om det ikke hadde kommet ny havn.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Berlevåg ligger veldig strategisk plassert i forhold til de beste fiskefeltene på hele finnmarkskysten. Det er en halvtimes gange ut av havna så er du på de nærmeste fiskefeltene, og da sier det seg selv at det å ha en god infrastruktur på land er av essensiell betydning.

– Hadde vi ikke fått en ordentlig havn så tror ikke jeg at vi ville hatt livets rett framover, tror Hansen.

– Hva betyr denne utbygginga for en sikker råvaretilgang?

– Havna er blitt dypere noe som gir adgang for større fartøy. Berlevåg er dermed blitt mer attraktiv for fartøy som ikke er så væravhengig som de minste båtene.

Siden Berlevåg har så kort vei til fiskefeltene så tror Hansen også at de nå er mer attraktiv for at flere større båter vil levere.

– Det betyr at vi også vil ha bedre råstofftilgang når det er dårlig vær, mener Hansen.

Ny molo Berlevåg

Den nye moloen i Berlevåg.

Foto: Arnstein Jensen / NRK