NRK Meny
Normal

Havøysund isolert: – Vi føler oss litt alene

Et steinras kan gjøre det umulig å kjøre til og fra Havøysund i en hel uke framover. På matbutikken begynner de å bli fri for melk og brød.

Gudleif Kristiansen ved raset 290116

– Det var bare tilfeldigheter at det ikke gikk med menneskeliv i raset, sier ordfører i Måsøy kommune, Gudleif Kristiansen, etter steinraset som har isolert Havøysund.

Foto: Allan Klo/NRK

Da steinraset kom lørdag kveld, har et sikkerhetsnett trolig reddet liv. I løpet av dagen vil det komme personer fra Statens vegvesen med geolog å se nærmere på raset.

Det er usikkert hvor lenge de rundt tusen innbyggerne vil være isolert som følge av raset som gikk over den eneste bilveien til øya.

– Vi får ikke mat eller trailere inn hit. Vi føler oss litt alene, sa ordfører Gudleif Kristiansen, på søndag.

Hos Coop Marked i Havøysund begynner det å bli lite melk og brød. Daglig leder Robert Andre Larsen forteller at det kan bli utfordrende etter hvert.

– Vi jobber med saken for å finne en løsning. Ellers avventer vi til vi får en ny oppdatering fra vegvesenet, sier han.

Robert Larsen på Coop i Havøysund

Daglig leder for Coop Marked i Havøysund, Robert Andre Larsen, stabler ut varer mandag morgen. Det begynner å bli tomt i enkelte av hyllene i butikken hans.

Foto: Allan Klo/NRK

Dyr måned

Butikken har allerede fått fraktet noen varer med Hurtigruten fra Honningsvåg. Det kan også bli aktuelt med andre varer.

– Men det blir dyrt. Dette blir en ekstra kostnad for oss å frakte varer med Hurtigruten, sier han.

Larsen mener hele januar har vært en kostbar måned for butikken.

– Vi begynner jo å bli vant til dette. Veien inn til Havøysund var også stengt i tre dager for en uke siden. Dette blir en av de dyreste januarmånedene vi har hatt, sier han.

Forrige uke stengte et uværet mange veier i fylket. Da var også veien inn til Havøysund berørt.

Lill Torbjørg Leirbakken

Rådmann i Måsøy, Lill Torbjørg Leirbakken, her foran steinraset som gikk lørdag

Foto: Allan Klo/NRK

Fortsatt tre boliger evakuert

Rådmann i Måsøy kommune, Lill Torbjørg Leirbakken, forteller at de ikke vet noe mer om når veien inn til Havøysund blir åpnet.

– Vegvesenet vil starte oppryddingen i løpet av dagen. I morgen vil vi kunne si noe mer om når veien kan åpnes, sier hun.

Totalt ble syv boliger og 17 personer evakuert. Ingen personer eller boliger ble skadet. I dag er det fortsatt tre boliger som er evakuert.

– Det er fortsatt tre hus som må være evakuert til vi har fått avklart om det kan komme flere ras, sier hun.

Ras på fylkesvei 889 til Havøysund

Flere beboere på øya i Måsøy kommune er evakuert etter steinraset som sperrer fylkesvei 889.

Foto: Mantas Steponavicius

Møte med kriseteam

I går var det et møtet med kommunens kriseteam.

– Vi fikk vite at de kommer til stedet i dag. Der vil de rydde og gjøre en nærmere vurdering av rasområdet, før de kan si noe mer om dato for veiåpning, sier hun.

Boreal har nå lagt om busstransporten slik at passasjerer kan bli fraktet over sundet med båt. Ellers henviser Leirbakken til båttransport mellom Havøysund og Hammerfest. Hurtigruten går også som vanlig.

– Det er rimelig dramatisk. Vi er sjeleglad for at det ikke var noen i raset og ingen ble skadet, sier hun.

Havøysund, Måsøy kommune

– I forrige uke var vegen stengt i tre dager, så vi er relativt vant med dette, sier Havøysund-beboer Ingalill Olsen, som bor i nærheten og har sett raset. (Bildet er tatt i august 2016.)

Foto: Allan Klo