NRK Meny
Normal

Har troen på utbygging i Barentshavet

Mens oljestormakten Statoil har stoppet leteprogramet i Barentshavet, så borer det svenske selskapet Lundin for fullt. Snart borer de en ny letebrønn midtveis mellom Finnmarkskysten og Bjørnøya.

Island Innovator

Boreriggen Island Innovator som er eid av Odfjell Drilling.

Foto: Lundin Norway

Selskapet satser tungt på at Barentshavet blir deres neste tyngdepunkt etter utbyggingen av Utsirahøyden i Nordsjøen.

Administrerende direktør i den norske avdelingen til oljeselskapet Lundin, Kristin Færøvik, håper Lopphøgda skal bli det nye kjerneområdet for selskapet.

– Nå er det ikke lenge til vi setter i drift vår nye utbygging på Utsirahøyden, som er det første kjerneområde til Lundin. Så håper vi at Lopphøgda skal bli et tilsvarende område for oss, sier hun.

Kristin Færøvik

Administrerende direktør i den norske avdelingen til oljeselskapet Lundin, Kristin Færøvik

Foto: Håvard Grønli / NRK

Stopper ikke leting

Selskapet Lundin har funnet olje der andre har bommet. Etter ferien starter de boring i leteområdet Neiden, midt mellom Finnmark og Bjørnøya. Det er så langt nord at funnene selskapet allerede har gjort på Gotha og Alta ikke kan sees i sammenheng.

– Neiden er et ganske langt stykke nord for Alta og Gotha-funnet. Det ligger faktisk nærmere Castberg enn Alta. Men det er klart at alle ressurser i den regionen vil være med å løfte infrastrukturen i hvert fall, sier hun.

I et år der Statoil har stopp i sin leteaktivitet, stopper ikke Lundin. Etter Neiden stikker de boret i dypet enda lenger øst.

– Da skal vi bore Ørn-prospektet som ligger ganske mye lenger øst enn Lopphøgda. Den skal bores med en fult vinterisert rigg, så den kan komme ganske sent på året, sier hun

– Aktiviteten er gull verdt

For direktør Kjell Giæver i det nordnorske leverandørnettverket Petro Arcitc, er Lundins aktivitet gull verdt.

– Sett fra vår side vitner det om at de ønsker raskt å avklare ressurspotensialet og geologien i området. Slik at man raskt kan komme videre med hvordan man ønsker å bygge ut Alta og Gotha, og ikke miste noe tid, sier han.

Han ser positive effekter på land. Både i form av flere arbeidsplasser og langsiktige perspektiver for oljenæringen.

Island Innovator

Boreriggen Island Innovator, 100 nautiske mil nordvest for Hammerfest i Barentshavet. Bildet er tatt da de boret etter olje i Alta-prospeketet, for oljeselskapet Lundin Norway AS.

Foto: Privat

Suksessoppskriften

Lundin har lenge vært selskapet som er kjent for å finne der andre borer tomme hull i havbunnen. Selskapet overrasket mange da storfunnet Alta ble påvist ikke langt fra Statoils Johan Castberg-felt. Frøydis Færevik har følgende forklaring på hvorfor de lykkes.

– Vi har et godt leteteam som får lov til å tenke ganske fritt. Vi henter inn veldig mye data som vi bruker og tolker selv. Så har vi eiere som våger å satse på idene til letegjengen vår, sier hun.