NRK Meny
Normal

Har syklet i to døgn uten søvn: – Kritisk at de får sove

Mange sover kun tre timer på det 700 kilometer lange terrengsykkelrittet Offroad Finnmark. I mix-klassen ligger fremdeles Team Rye fremst, men har ikke fått sove de to siste døgnene.

Team Rye

Linda Treseng og makker Jørn Kandola ved Suossjavri sjekkpunkt.

Foto: Claus M. Jørstad

En liten time i døgnet er ansett som en god natt søvn under Offroad Finnmark. I mix-klassen leder fremdeles Team Rye, men rittleder Jørund Greibrokk forteller at Linda Treseng ikke har klart å sove på de to obligatoriske sjekkpunktene.

– Kroppen har jobbet lenge og man er stresset, så det tar litt tid å roe ned når man kommer på sjekkpunkt, sier han.

Han sier det er kritisk at Team Rye får sove på sjekkpunktet i Kautokeino om de vil holde på ledelsen. Om de ikke klarer det vil det være til fordel for Gerit Pfhul og Hendrik Heß i Team Arzgebirg.

Team Team Arzgebirg

Gerit Pfhul og Hendrik Heß i Team Arzgebirg ligger en liten time bak Team Rye. De skal ha fått nok søvn så langt i rittet.

Foto: Claus M. Jørstad

– Mindre og mindre søvn

– I utgangspunktet er Linda en sterkere syklist enn Gerit, men fordelen til Gerit er at hun har gjort dette rittet før, og at hun har fått sovet, sier han.

Jørund Greibrok, daglig leder Offroad Finnmark

Rittleder i Offroad Finnmark, Jørund Greibrokk, sier at man klarer seg med en time søvn i døgnet, men ikke så mye lengre enn tre-fire døgn.

Foto: Jørn Josvar/www.losvar.no

Det har blitt mindre og mindre søvn på Offroad Finnmark de siste årene.

De første årene var det vanlig å sove seks timer på flere sjekkpunkt, mens nå er det kun tre timers obligatorisk hvile på tre sjekkpunkt. Der skal syklene vaskes og sjekkes, de skal dusje og spise. Da er man heldig om man får en hel time søvn.

– Den timen er det lille magiske som hjernen trenger for å kunne opprettholde fokus og oppmerksomhet og en viss logisk sans. Det går greit i tre-fire døgn, men på det tredje og fjerde døgnet begynner hjernen å bli litt overbelastet, sier rittlederen.

– Faren for uhell er større

Tor Oskar Thomassen, som er førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen UIT, forteller at søvnmangel kan føre til at man mister konsentrasjons- og reaksjonsevnen. På Offroad Finnmark sykler man fort 20 timer i døgnet, og det blir ikke like lett å holde seg i setet.

– Faren for uhell blir jo større, men vi mennesker har en enorm evne til å skjerpe oss når vi må, og har en fysisk kapasitet man ofte ikke er klar over. Men dette er veldig krevende mentalt, sier han.

Syklistene får etter hvert i løpet vondt flere steder i kroppen. Da må det jobbes hardt for å fortsette.

– Man får vondt i knær, rygg, baken, fingre blir numme, og så videre. Det er masse smerte, så det er om å gjøre å glemme de smertene og fokusere på å komme seg fram. Å være i stand til dette på så lite søvn er så ekstremt at de fleste skygger unna, sier Thomassen.

Team Rye

Team Rye holder fortsatt god fart, men Greibrokk frykter at søvnmangelen kan gå ut over tempoet. Han håper de får en time søvn ved neste sjekkpunkt.

Foto: Claus M. Jørstad