NRK Meny
Normal

Har satt snuhavn-frist: - Det er ingen tvil om at situasjonen er krevende

Egentlig skulle Porsangers nye snuhavn ankomme fredag, men nok en gang står prosjektet i stampe på grunn av manglende finansiering.

Snuhavn i Porsanger

Snuhavnen i Porsanger vil kunne gi gode ringvirkninger for reiselivet i regionen.

Foto: Pressebilde / Northcape Turnaround Port

Snuhavnen, den såkalte SeaWalken, er ferdig produsert og venter på å bli slept til Porsanger. Til iFinnmark opplyser Northcape Turnaroundport AS, engasjert gjennom Porsanger kommune, at de ikke har «finansielle muskler» til å løse den ut.

– Derfor får vi den ikke på slep nordover, sier nestleder Helge Nicolaisen til NRK.

Han opplyser at selskapet mangler mellom 10 og 15 millioner kroner, og jobber nå opp mot private, statlige og kommunale aktører for å se på muligheten for å få finansiering på plass.

Allerede i 2013 gjorde Porsanger kommune det klart at et rederi med cruisepassasjerer hadde meldt sin ankomst sommeren 2015.

Så sent som i mars var planen at den den skulle ankomme 18. april, altså nå på fredag, men nå er start-tidspunktet i det blå.

Har satt frist

Nå har North Cape turnaround konsultert aktører som har vært med i finansieringen av prosjektet at situasjonen er å anse for å være av en slik karakter at de i løpet av denne uka må gjøre en vurdering på om de kan levere snuhavntjenester i Porsanger i forhold til de mål og frister som er satt.

– Snuhavnen skal opp hit på et tidspunkt som gjør at både prøvekjøring og andre typer vurderinger skal gjøres før man tar imot passasjerer over follekaia. Vi har satt en frist ut denne uka for å få en avklaring for hvorvidt denne seilasen kan starte eller ikke. Det har rett og slett å gjøre med at milepælene som er satt, må lokkes og utføres på en god og forsvarlig måte.

– Hva kan dette bety for planen om å ta imot cruiseturister?

– Det er ingen tvil om at situasjonen, slik den står nå, er krevende.

Kommunen i lån-dialog

I januar skrev NRK Finnmark om det økonomiske uføret snuhavnprosjektet var havnet i. Planen var at den skulle stå ferdig i juni for å ta imot cruiseturister.

Ti millioner er beløpet Porsanger kommunestyre har bestemt å ta opp i lån, og bruke på investering i SeaWalken.

Men foreløpig henger låneopptaket bekrefter rådmann Gunnar Lillebo i Porsanger overfor iFinnmark, som sier kommunen er i en dialog med fylkesmannen om låneopptaket.