NRK Meny
Normal

Lill har plukket 20 tonn søppel – alene

Lill Wenche Øyen fra Vardø har plukket søppel syv dager i uken i fire år. Nå kan hun vinne Frivillighetsprisen.

Lill Wenche Øyen

Lill Wenche Øyen har alltid vært stille i sitt opprydningsarbeid, men nå ser hun viktigheten av en person som fronter saken.

Foto: Frivillighet Norge

– Det rareste jeg har funnet er ikke søppel, men et hvalskjelett. Hele hvalskjelettet i ulike deler dukket opp i den samme lille fjæra, sier Øyen.

Hun forsikrer oss om at vekten på hvalskjelettet ikke teller med i den enorme mengden søppel hun har plukket.

– Jeg trodde kanskje jeg hadde plukket 12 tonn, men da jeg sa det til de som henter søpla for meg sa de at det var mye, mye mer, sier den engasjerte søppelplukkeren.

Enorme mengder med søppel

Lill Wenche Øyen har plukket søppel hver dag i fire år. Hun sier det harde arbeidet er verdt det når hun ser endringene i naturen.

Foto: Lill Wenche Øyen

– Det handler om livet vårt

Lill Wenche Øyen begynte sitt frivillighetsarbeid under strandryddedagen i 2013. Hun var den eneste som møtte opp, men turen var så sterk at hun ikke ville gi seg.

– Dette handler om livet. Jord, vann og luft – det er livet vårt. Det kommer litt irritasjon og tanker om de som har gjort dette, men jeg har trent meg opp til å ikke la det plass. At jeg hjelper naturen er nok for meg, sier Øyen.

– Folk tenker at det ikke hjelper, men det gjør det. Det blir tydelig når et menneske som meg kan gjøre det så mye bedre.

Rådgiver i Miljødirektoratet, Hannah Hildonen, sier de er veldig imponert over innsatsen til Lill Wenche. De håper det kan inspirere andre til å ta like godt vare på naturen og nærmiljøet.

– Avfallshåndtering er et kommunalt ansvar i Norge, men vi ønsker gode initiativer som får ned forsøplingen, hjertelig velkomne. Det viktigste er uansett at folk er mer bevisst på å produsere mindre avfall selv og ikke kaste avfall i naturen, sier Hildonen.

Kan vinne Frivillighetsprisen

Nå er Lill Wenche Øyen nominert til Frivillighetsprisen 2016.

– Jeg visste ikke at jeg holdt på med frivillighetsarbeid. Jeg sa til dem når de ringte at jeg gjør det av fri vilje. Første gang jeg fikk beskjed var når jeg var en av femti nominerte. Da fikk jeg skikkelig hjertebank, forteller hun.

Søppelplass

På en av sine uttalige turer samlet Lill Wenche Øyen søppel i en liten dam. Det resulterte i en stor haug med plastikk.

Foto: Lill Wenche Øyen

Nå er hun en av ti finalister.

– Det å være offentlig har ikke vært en del av prosjektet mitt. Jeg har prøvd å gjøre det stille. Jeg ønsket at folk skulle se selv at det hadde blitt rent og fint, så jeg ville ikke si så mye selv.

– Som en usynlig helt?

– Nei, ikke en helt. Jeg ønsker at det skal bli oppmerksomhet rundt det. Det handler ikke bare om Vardø. Det handler om Finnmark, Norge og verden.

Hvalross på stranda

Lill Wenche Øyen sier dyrene og naturen er hennes arbeidsgiver. Her traff hun en av dem: En hvalross i Vardø.

Foto: Lill Wenche Øyen

– Hvis det blir en pris på meg, så blir det en slags bekreftelse på hvor viktig arbeidet er. Dette gjelder oss alle sammen, sier Øyen.

Frivillighetsprisen 2016 deles ut av kulturministeren mandag 5. desember på Månefisken i Oslo.