Har kansellert 34 anløp til Berlevåg

– Hurtigruta tar ikke oppdraget fra staten om å betjene havnene langs kysten på alvor. Det sier daglig leder av Berlevåg pensjonat og camping. Havnesjefen er ikke enig i kritikken.

Hurtigruten - minutt for minutt

Hurtigruten får kritikk for flere kansellerte innseilinger til Berlevåg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Daglig leder ved Berlevåg pensjonat og camping Dieter Salathe opplever at hurtigruta stadig oftere kansellerer ankomster til Berlevåg.

Mandag kveld skulle gjester ved pensjonatet til Salathe reise med hurtigruta videre til Tromsø, men måtte se båten seile forbi havna i Berlevåg.

– Vi opplever at slike situasjoner har oppstått oftere de senere årene. Man får en mistanke om at Berlevåg ikke er så veldig viktig for hurtigruta og at de velger å seile direkte videre, sier Dieter Salathe.

Kansellert 34 av 230 anløp

Salate mener hurtigruta ikke tar sitt oppdrag fra staten på alvor om å betjene havnene langs kysten. Siden 1. september i år har hurtigruta kansellert 34 anløp til Berlevåg. Dette får konsekvenser for både hans drift og samarbeidspartneren Kongsfjord Gjestehus.

– Det blir veldig vanskelig å planlegge pakketurer som inkluderer hurtigruta med ankomst eller avreise fra Berlevåg, sier Salathe.

Dårligere vær

Kommunikasjonssjef hos Hurtigruten AS, Stein Lillebo, sier det er kjent at været har blitt heftigere de senere årene. Han har full tillit til at deres kapteiner gjør gode sikkerhetsvurderinger.

Samtidig har han forståelse for at lokalsamfunn og næringsliv ønsker å få hurtigruta i havn, og beklager at de ikke bestandig klarer det på grunn av uvær.

Havnesjef Bjørn Sjåstad mener det er ufint å så tvil om at anløpet i Berlevåg er viktig for hurtigruta. Det er Berlevåg Havn som gir opplysninger til hurtigruta om vindstyrke og vindretning.

– Det er 100 prosent opp til skipperen på Hurtigruten å avgjøre ut fra de forholdene som er, om han ønsker å gå inn eller ikke. Jeg er sikker på at de gjør en vurdering som er gjennomtenkt og tar hensyn til båt, mannskap, og passasjerer, sier Sjåstad.

Uvær i Berlevåg

Mye vind er ofte årsaken til at Hurtigruten ikke kan legge til kai i Berlevåg.

Foto: Miriam Workinn

– Utfordrende havn

Mandag kveld målte Berlevåg havn vindstyrke på 19-20 meter per sekund på havna, noe som gjorde at hurtigruta kansellerte innseiling til Berlevåg. På samme tidspunkt ble det målt vindstyrke på 12-14 meter per sekund på Berlevåg lufthavn. Havna i Berlevåg kan være utfordrende å legge til, sier Sjåstad.

– Det er strøm og vindretningen mot kaia som kan være vanskelig og utfordrende for hurtigruta. I tillegg kan vindforholdene være veldig forskjellig fra kaia til andre plasser Berlevåg, sier han.

Salate frykter enda flere kanselleringer og tap av gjester til pensjonatet i dagene framover.

– Men den værutviklingen som jeg ser akkurat nå for den kommende uken så regner jeg med at vi ikke kommer til å se Hurtigruten så veldig ofte i havn, sier Salathe.