NRK Meny
Normal

Har innstilt militært samarbeid med Russland, men øver sammen likevel

Det norske Forsvaret støtter en stor sivil øvelse med Russland – til tross at det militære samarbeidet med naboen i øst er innstilt.

Redningshelikopter frå 330-skvadronen

Rednigshelikopter og kystvaktfartøy fra det norske forsvaret skal øve sammen med russiske krefter i Varangerfjorden.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Også i år støtter det norske forsvaret den årlige sivile rednings- og oljevernøvelsen Øvelse Barents i Ytre Varangerfjord, et samarbeid mellom Norge og Russland. Øvelsen skjer i juni.

– I år er det snakk om å bruke Sea King redningshelikopter og et kystvaktfartøy i denne øvelsen, sier Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter:

Dette bidraget kommer til tross for at Norge har innstilt bilaterale militære aktiviteter med Russland ut 2015. Samvirket på noen områder opprettholdes likevel.

Holder kontakten

– Det er den typen aktivitet der det er ganske lite ressurser tilgjengelig i området, men der Forsvarets ressurser kan være relevant. Vi holder denne kontakten oppe og sørger for at samarbeidet fortsetter til tross for den politiske situasjonen, sier Stordal.

Det er ventet at også det russiske forsvaret vil bidra, sammen med blant annet oljevernet og sjøredningssentralen. På norsk side deltar blant annet redningshelikoptre, kystvaktfartøy og kystvakthelikoptre, Norsk Oljevernforening For Operatørselskap, Redningsselskapet og Avinor.

Russland ber på nytt om hjelp til heving av fly

Viktig å fortsette

Avdelingsdirektør Bent Ove Jamtli ved Hovedredningssentralen mener øvelse Barents er viktig for både Norge og Russland:

– Den er viktig for å opprettholde kunnskap om hverandres kapasiteter og prosedyrer. Det er jo en utfordring å koordinere ressurser mellom to land med helt forskjellig språk.