NRK Meny
Normal

Har ikke sett så mye snø på 30 år: Nå blir det flom

De enorme mengdene med snø som kom til Nord-Norge i vinter er snart klare for smelting.

Flom

Sammenlignet med de siste 56 årene er snømengdene i begynnelsen av april på rundt 90 prosent av det som er normalt på denne tiden av året, landet sett under ett.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

I nord er det 80 prosents sannsynlighet for at det kan bli en vårflom på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået.

– Det er stor sannsynlighet for at det kan bli stor vårflom i deler av Nord-Norge. Det er basert på det vi vet om snømengdene, sier hydrolog hos NVE, Inger Karin Engen.

Finnmarksvidda er utsatt

Det er fortsatt en stund igjen av vinteren i Nord-Norge. Mengden snø som eventuelt kan komme framover har betydning for hvor stor sannsynligheten er for vårflom.

– Dette er nok et av de aller mest snørike årene i løpet av de siste 30 årene. Det ser vi for eksempel på Finnmarksvidda, sier Engen.

Inger Karin Engen, NVEs flomvarslingstjeneste

Hydrolog hos NVE, Inger Karin Engen.

Foto: NVE

De er spesielt elvene på Finnmarksvidda som er utsatt for stor vårflom.

– Det er et veldig utsatt område dersom det plutselig blir varmt, for da smelter snøen for fort. Sakte men sikker smelting gjør faren mye mindre, sier Engen.

– Følg med på varslinger

– Vi er bare i begynnelsen av april og mye kan skje, sier Engen.

Analysen som NVE har publisert viser faregrad 3 for vårflom. Det kan være nok til å gi store skader på blant annet boliger.

– På utsatte steder kan det komme svært alvorlige skader på det nivået. Det er helt avhengig av hva som finnes av for eksempel bebyggelse og veier, sier Engen.

– Hvordan skal man forberede seg på dette?

– Det er lurt å finne ut av hvor det er størst fare for flom, prøve å redde unna det som befinner seg på de stedene og følge med på værmeldinger, sier Engen.