Håper statsbudsjettet retter på arbeidsledigheten

Kautokeino sliter fortsatt med høy arbeidsledighet, selv om kommuneøkonomien er i bedring. Ordfører Johan Vasara håper dagens statsbudsjett vil hjelpe kommunen.

Johan Vasara

Ordfører Johan Vasara i Kautokeino har forventninger til at statsbudsjettet bedrer økonomien i kommunen.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

– Vi har for eksempel rundt 10 mil til kommunegrensen for å hente skolebarn. Bare det koster rundt to millioner kroner. Derfor forventer vi at regjeringen kompenserer for sin størrelse, sier Vasara.

Kautokeino-ordførereen mener også det er naturlig at staten hjelper til med å få ned den rekordhøye ledigheten. Ikke minst siden staten også har pålagt de mange reineierne i kommunen å skjære ned på reintallet; noe som ikke akkurat skaper flere arbeidsplasser:

– Jeg har etterlyst dette i denne reintallsprosessen, der enkelte distrikt har måttet reduserer reintallet med 50 prosent. Og da sier det seg selv at dersom det er 200 personer i et distrikt så berøres omlag 100 personer, og det har mye å si for arbeidsledigheten i kommunen, forklarer Vasara.

Reinsdyr

Reduksjon i reintallet har medført større arbeidsledighet i Kautokeino. Det vil ordføreren ha statlig hjelp til å motvirke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må ha med staten i omstilling

Kautokeino-ordføreren skal forøvrig møte landbruksminister John Georg Dale for å diskutere hvordan kommunen kan bli en part arbeidet med omstilling.

– Og da må vi ha staten som part. Vi trenger arbeidsplasser, og vi har jo sett andre steder at det er mulig å flytte statlige arbeidsplasser ut til områder som er rammet av store endringer, sier Vasara.

– Jeg håper jo og at statsbudsjettet ikke framtvinger kommunale kutt, men heller kan fokusere på utvikling og det å skape arbeidsplasser, sier han.

Her er reintallene - NRK Sápmi

Starter med kommunal hjelp

En bedrift som har fått hjelp av Kautokeino kommune, er Arctic
Lavvo. Om noen få dager er produksjonen i gang, noe som vil gi seks til sju arbeidsplasser; Arctic Lavvo skal produsere alt fra gammer til ovner. Anders Bongo-Wiik, som er en av oppstarterne, tror statsbudsjettet som legges fram i dag kan bli viktig både for firmaet og kommunen:

– Statsbudsjettet er i aller høyeste grad viktig, både for kommunen og Sametinget. Blant annet når det gjelder finansiering til prosjekter, sier han.