Håper dette kan bli framtiden for katalanerne

Det spanske passet til utvekslingsstudent David Obes ligger godt skjult i et etui formet som et katalansk pass.

Katalonsk pass - som ikke finnes

David Obes håper framtiden for Catalonia kan bety egne pass. For ham er det vanskelig å identifisere seg som spansk – både historisk og kulturelt.

Foto: Erik Lieungh

– Det er bare et cover.

– Så det spanske passet ditt er gjemt inni der?

– Ja, sier David Obes.

Han er katalansk og født og oppvokst i Barcelona. Nå bor han i Canada, men er for tiden utvekslingsstudent i Finnmark.

For ham er det en blandet følelse å følge med på nyhetsbildet fra hjemlandet.

– Det er både sorg og glede. Det er glede for at det endelig skjer noe, og sørgelig for at jeg ikke kan være der.

Det største problemet for ham i dag, er det han betegner som mangelen på dialog.

– Og bildene som vises i internasjonale medier, er ikke nyheter for oss. Bildene er milde fra det vi er vant med å se, sier han.

Katalansk politi går gjennom folkemengden i bydelen Gràcia i Barcelona

Katalansk politi går gjennom folkemengden i bydelen Gràcia i Barcelona.

Foto: Stein Torger Svala

Streiker tirsdag

Flere spanske og katalanske fagforeninger og interessegrupper for uavhengighet har nå oppfordret medlemmene sine til å holde seg hjemme fra jobb tirsdag 3. oktober.

Men det er svært usikkert om en uavhengighetserklæring vil få støtte i regionforsamlingen, påpeker Spania-kjenner Marcus Buck.

– Katalanerne er ikke enige om dette. For veldig mange mennesker er uavhengighetskravet et skyggespill for å få oppmerksomheten bort fra andre ting, sier Buck, og viser til sosiale problemer i kjølvannet av finanskrisen.

Han mener mer ansvarlige katalanske politikere vil motsette seg løsrivelse, blant annet fordi valgoppslutningen var lav.

Marcus Buck

Statsviter og Spania-kjenner Marcus Buck forteller at et mulig utfall av uroen i Spania er at landet blir en føderalstat.

Foto: Petter Strøm / NRK

Baskisk løsning?

Buck, som er ansatt ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, tror det nå ligger an til forhandlinger mellom den spanske regjeringen og regionmyndighetene, der skatt vil være sentralt.

– Det er det springende punktet. Katalanerne vil ha det samme som baskerne har, nemlig at de ikke vil betale skatt til den spanske staten, sier Buck.

Han ser for seg at Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy vil inngå en avtale med det sosialistiske opposisjonspartiet PSOE, som er enige om behovet for å holde Spania samlet.

Et mulig utfall er imidlertid at konstitusjonen endres og Spania blir en føderalstat.

Katalonsk pass-cover

Passetuiet til mange katalanerne er designet som et eget pass. Et uttrykk for misnøyen med å bli identifisert som spansk.

Foto: Erik Lieungh

Ønsker anerkjennelse

Det er dette Obes i Finnmark selv ønsker. En samling av stater ikke ulikt USA.

– Både i Canada og i USA er det annerledes. Der kan du ha ulik bakgrunn og ulik kultur, så lenger du betaler din skatt og behandler folk bra, sier han.

– Er det en del av deg som føler deg spansk?

– Det er vanskelig å si. For hva skjer når man er nødt til å vise en nasjonalitet som du føler du ikke tilhører? Der jeg kommer fra har vi katalansk tv, egne aviser, språk, egne skoler og rettssystem. Vi har en katalansk virkelighet, men passet mitt er spansk. Jeg vil gjerne at folk skal vite at jeg er katalansk.