Håper å få VM-status for konkurranse i reinskinn-aking

Da Fred Johnsen var ung for 50 år siden pleide ungene å bruke reinskinn som akebrett. Nå håper han på VM-status til reinskinn-aking i Austertana etter å ha greid å samle 41 deltakere til et høyst uoffisielt verdensmesterskap.

Reinskinn-kappkjøring i Austertana

Reinskinn-kappkjøring i Austertana. Fremst er Hanne Merete Johnsen fra Berlevåg som ble 'verdensmester'. Bak kommer Maria Stene fra Lakselv, og Kamilla Olsen fra Vadsø.

Foto: Fred Johnsen

– Frem til neste års arrangmenet ønsker vi å finne ut hva vi kan gjøre for å få en offisiell status slik spark-mesterskapet i Masi har. De har ikke reinskinn-aking andre steder, så hadde vært artig om vi kunne få det til her, sier Fred Johnsen.

Han er en av initiativtakerne til den spesielle konkurranse-formen i bakkene over hjemgården Alfheim i Austertana. Her stilte det deltakere til start i aldersspennet 8 til 74 år.

Fikk skinn av «Farmen-Mikkel»

Ideen bak arrangmentet kom lokalt, men det var en kjent same fra Kautokeino som sikret

Tre "verdensmestere" i reinskinnaking

Tre 'verdensmestere' i reinskinnaking: Sirin Johnsen fra Vadsø i klassen 16 år og yngre, Hanne Merete Johnsen fra Berlevåg vant dameklassen og Per Gunnar Johnsen fra Tana bru ble vinner av herreklassen.

Foto: Fred Johnsen

nok reinskinn til kappkjøringen.

– Vi fikk 20 reinskinn hos «Farmen-Mikkel» etter å ha presentert ideen, og da måtte vi jo bare sørge for at ideen ble virkelighet, sier Johnsen. Han snakker selvfølgelig om Mikkel Isak Eira som i 2007 vant Farmen.

Men selv om man nå vil prøve å få VM-status, er det ikke først og fremst det som har vært målet.

– Vi vil at det skal skje ting i bygda. Så onsdag i påska hadde vi quiz på Ildtoppen, så fant vi på VM i reinskinn-aking. Begge deler ble veldig vellykket, mye folk som har kommet så vi er veldig godt fornøyd, sier bonden fra Austertana.

Håper å vokse

Til neste år skal bygdefolket flytte ake-konkurransen til langfredag.

– Vi krasjet med isfiskekonkurransen så vi vil unngå det til neste år , sier Fred Johnsen som også håper å få med en del av kiterne som hvert år tar turen til Tana.

– Det var ikke så mange av dem som var med i år, så til neste år vil vi også lage en ekstremsport-løype for å prøve trekke dem hit.

Reinskinnaking i Austertana

Det var god stemning, og 41 deltakere i det første 'verdensmesterskapet' i reinskinnaking i Austertana påskeaften.

Foto: Fred Johnsen