Hopp til innhold

Håp om Norges største oljefunn i nordligste oljeboring – Greenpeace varsler aksjoner

Den nordligste boringen på norsk sokkel kan avdekke Norges største oljefelt. Greenpeace sender kampanjeskip.

Songa Enabler

SPENNING: Statoil håper den nordligste oljeboringen på norsk sokkel med riggen Songa Enabler skal gi stort oljefunn. Greenpeace varsler de vil sende aksjonsskip nordover.

Foto: Songa Offshore

Statoil planlegger å gjennomføre en boreoperasjon lengre nord enn noen annen boreoperasjon på norsk sokkel i begynnelsen av august. Riggen Songa Enabler skal bore i Korpfjell, et område som er nærmere Svalbard enn Finnmark.

Statoils oljeboring i Barentshavet.

Korpfjell er i det nordlige hjørnet av den nye oljeprovinsen Barentshavet sørøst.

Foto: Kart: Statoil

-Mest spennende på flere tiår

Administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad, mener at boringen er den mest spennende på norsk sokkel på flere tiår.

Jarand Rystad i Rystad Energy

Oljeanalytiker Jarand Rystad mener seismiske og andre data er veldig positive.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Oljeanalytikeren mener at det er en mulighet for at strukturen kan inneholde hele 10 milliarder fat olje. Til sammenligning har Norges største kjente oljeforekomst, Statfjord, hittil produsert vel fem milliarder fat olje.

Jarand Rystad understreker likevel at det er stor usikkerhet om hvor mye olje området inneholder. Letesjef i Statoil, Tim Dodson, har også store forventninger.

– Det volumet vi forventer å finne er stort, men noe mindre enn de mest optimistiske anslagene, sier Dodson.

-Ekstrembrønn på alle måter

Greenpeace-demonstranter i gummibåt ved Goliat-plattformen

AKSJONERER:Greenpeace har flere ganger aksjonert mot oljeboring i Barentshavet. Her mot Goliat i fjor sommer.

Foto: Mitja Kobal / Greenpeace

Greenpeace er av flere grunner kritisk til Statoils planlagte oljeboring i Korpfjell, sier leder av Greenpeace Norge, Truls Gullowsen.

– Det er en ekstrembrønn på alle måter. Avstand til land gjør at alt som skjer der ute vil være av ekstremt stor risiko, både for dem som jobber der og for miljøet. Dette fordi det vil ta lang tid å mobilisere de nødvendige ressurserene når noe går galt, sier Gullowsen.

Over to timer med helikopter

Korpfjell er vel 400 kilometer nord for kysten av Finnmark. Statoil vil flytte helikoptertransporten fra Hammerfest til Kirkenes for å korte ned på avstanden. Likevel vil effektiv flytid bli over to timer en vei, opplyser Statoil.

Morten Eek

Statoil gjør spesielle tiltak på grunn av den store avstanden til fastlandet, sier pressetalsmann i Statoil, Morten Eek.

Foto: Statoil / Ole Jørgen Bratland

– Helikopter må mellomlande i Vardø for å fylle drivstoff og sette av passasjerer. Helikopteret som normalt tar 19 passasjerer, tar kun seks til åtte passasjerer den lange turen ut i havet, sier pressetalsmann i Statoil, Morten Eeik

– Ved riggen vil det være et ekstra fartøy med oljevernutstyr og telemedisinsk utstyr for å kompensere for den lange transporten.

– Greenpeace vil sende skip

Greenpeace har flere ganger tidligere aksjonert mot oljeboring på norsk og russisk sokkel i nord. Leder av Greenpeace Norge, Truls Gullowsen, sier at Greenpeace i en rekke land nå følger nøye med på utviklingen.

– Det er grunn til å tro at ganske mye større deler av Greenpeace enn Greenpeace Norge er interessert i dette boreprogrammet ja. Vi regner med at et av Greenpeace sine internasjonale skip vil komme oppover i løpet av sommeren, sier Truls Gullowsen.

Truls Gullowsen, leder Greenpeace Norge

KRITISK: Leder av Greenpeace Norge. Truls Gullowsen, er svært kritisk til boring lengre nord.

Foto: Greenpeace

Statoil forberedt på aksjoner

Korpfjell ligger i en del av Barentshavet som tidligere har vært stengt for oljeboring. Det var grenselinjeavtalen med Russland som førte til åpningen av Barentshavet sørøst–den første nye norske oljeprovinsen i Norge på over 20 år.

Statoil er det først selskapet som skal å bore i området, som er på størrelse med Finnmark fylke. Statoil er forberedt på å møte aksjoner i sommer.