NRK Meny
Normal

Hanne kan bli «årets unge bonde»

I fjøset i Vadsø går dyrene fritt og melker seg selv når de vil. Nå vil Hanne Harila løfte frem landbruket i Finnmark gjennom politikken.

Hanne kan bli «årets unge bonde».

Hanne Harila er engasjert i dyrevelferd og landbrukspolitikk. Nå kan hun bli årets unge bonde.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Å få holde på med dyrene er det beste livet som finnes, sier Harila

Hun småsnakker og koser med en av årets kalver, og lar den patte på fingrene – idet en ku lirer av seg et kraftig mø.

Harila er i ferd med å ta hovedansvaret for familiegården hovedansvaret for 120 kyr, fire ansatte og en melkeproduksjon på 1100 liter i døgnet.

– Dyrevelferd viktig

Fjøset til Harila er et løsrivsfjøs. Det betyr at kuene kan bevege seg fritt, ut til utefjøset eller inn til en robot sørger for melkingen av hver enkelt ku når det er nødvendig. Kyrne trenger dermed aldri å gå med sprengte jur.

– Dyrene skal produsere enorme mengder melk og kjøtt. Det er viktig at de har det bra, sier Harila.

Hjertesaken hennes er nemlig å løfte fram landbruket i Finnmark. Nå er hun også med i kåringen til å bli årets unge bonde i 2015.

Men denne åpne løsningen i Harilas fjør gjelder ikke oksene:

– Vi kan ikke ha dem løs. De er nok litt store. Vi snakker en slaktevekt på 300 kilo. Så oksene må være her inne i fjøset, forteller Harila.

Hanne Harila kan bli årets unge bonde

Hanne Harilas fjøs er et løsrivsfjøs der kyrne går fritt.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Politisk aktiv

Det er Norges Bygdeungdomslag, McDonald's i Norge og Felleskjøpet Agri som kårer årets unge bonde.

Harila er vokst opp delvis i by og delvis på gården. Nå ser hun frem til å ta over gården.

– Det er masse ansvar men samtidig veldig, veldig givende. Det er slik at jeg alltid må strekke meg for å bli litt bedre enn jeg var året før. Tilfredsstillelsen av å få det til, er veldig god. Samtidig er det viktig å trives, med dyrene, sier Harila.

Selv om gårdsdrifta tar mye tid, har Hanne Harila også engasjert seg i politikken. Hun sitter i kommunestyret i Vadsø for SV.

– Jeg tror noe av det jeg skal jobbe med, er å få landbruket frem i Vadsø kommune. Fordi det er en næring som vi trenger i Finnmark. Vadsø kommune må gjøre dette, og det blir gøy å være med på, sier Harila.

Ragnhild (24) bekymret for fremtidens bonde

– Skummelt

I utefjøset har kvigene nettopp kommet hjem fra beitet. De er snart kalveklare, noe som betyr lange dager og mye nattevåking fremover.

Harila har ikke hatt mye tid til å tenke så mye over at hun blant 350 unge bønder er plukket ut sammen med 25 andre til å være med i sluttspurten i konkurransen.

– Men det er veldig artig å ha blitt nominert. Men litt skummelt og ikke helt forventet, sier hun.