Håndballtap skaper debatt om "topping"

Dårligere spillere tar seg av innledende runder, mens de beste spiller sluttspill i aldersbestemt håndballturnering. – Ikke uvanlig, sier håndballtrener.

Drøbak/Frogn IL G16 anklages for å tape håndballkampen mot Stag G16 med vilje.

Et guttelag i håndball har blitt beskyldt for å ha tapt mot et annet med vilje.

Uansett om det var tap med overlegg eller ikke, synes trener Kari Mikkelsen i BUL det er bra diskusjonen rundt dette tas opp. Hun er trener for Bossekop ungdomslag (BUL G16) som deltok i Petter Wesselcup i Larvik der den omtalte kampen foregikk.

– Nå skal Norges Håndballforbund ta en runde med begge lagene for å finne ut hva som har skjedd, men dette forekommer uansett. Det skal ikke skje og da må vi jobbe mot det, sier Mikkelsen.

Gutter 16, BUL på cup

BULs G16 deltok under sist helgs Petter Wessel cup i Larvik, der et guttelag fra Drøbak/Frogn beskyldes for å ha tapt en kamp med vilje.

Foto: BUL

– Tapte ikke med vilje

På Twitter forsvarer Drøbak-trener og TV2-kommentator Frode Scheie seg med at laget hans ikke tapte med vilje.

Han skriver at flere av spillerne hadde skader og sykdom, og at det derfor var Nivå 2 spillere i kampen.

Laster Twitter-innhold

– For vår del gjør det ikke noe om de spiller med nivå 1 eller 2 spillere. Vi spiller kampen for å vinne uansett. Men det skal ikke skje at noen går på banen for å tape en kamp med vilje. Det handler om Fair Play, respekt og begeistring ovenfor sporten og motstandere, sier Mikkelsen.

Gutter 16, BUL

Bossekop ungdomslags 16-års gutter spiller alltid for å vinne kampen, ifølge trener Kari Mikkelsen (t.v.).

Foto: BUL

Norges Håndballforbund har bedt partene om en redegjørelse etter at gutter 16-laget til Drøbak/Frogn tapte 8–9 mot Stag. Saken har fått stor oppmerksomhet etter at et videoklipp fra kampen ble publisert på Youtube.

– Aldri sett noe lignende

Øyvind Togstad er leder for Håndballforbundet region nord. Han synes ikke noe om at hele laget byttes ut fra en dag til en annen - fra såkalte nivå 2 spillere til nivå 1 spillere på samme lag, i samme turnering.

 Øyvind Togstad

Øyvind Togstad i Håndballforbundet region nord, sier de må bli tydeligere på hva Fair Play innebærer.

Foto: Kari Sørbø/NRK

Har man så mange spillere på laget at man kan velge og vrake, bør man heller melde på to lag i en turnering. Det beste hadde vært å mikse lagene, slik at det er gode og ikke så gode på begge lag, sier Togstad.

Han mener at nivådeling bør tas videre i håndballforbundet.

– Vi som sitter som sentrale politikere innen håndball må klare å rydde opp i dette. Fair Play er et vidt begrep og vi må kanskje bli tydeligere på hva det innebærer.