Hammerfest(lig) avistegner med boksuksess

Lokale karikaturtegninger med spark i alle retninger har gitt klingende mynt i kassa for en lærer i Hammerfest.

Åge Eriksen

Åge Eriksen har god grunn til å smile. Det samme gjør mange av de som har sett karikaturtegningene hans.

Foto: Allan Klo / NRK

– Dette ligner jo ganske bra!

Kommentaren tilhører Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen, en av mange politikere som er karikert gjennom avistegningene signert Åge Eriksen.

– Jeg synes dette bare er artig. Han har en skarp penn og en grei kommentar, og jeg har aldri følt at han har gått for langt gjennom sine tegninger, sier Jakobsen.

Karikaturtegning

Den politiske drakampen om ny fotballhall til 24 millioner kroner gikk ikke upåaktet hen i Hammerfest.

Foto: Illustrasjon: Åge Eriksen

Fra avistegninger til bok

Det som startet som drodling hjemme på kjøkkenet, endte etter hvert opp i lokalavisen Hammerfestingen. Deretter kom tanken om en bok, en bok som solgte svært godt i hjembyen. Eriksen måtte selge 240 bøker for å gå i null. Så langt er rundt 350 eksemplarer gått ut av hyllene hos den lokale bokhandleren.

– Det er både kjempartig og litt utrolig å ha et publikum. Folk stopper meg på gata og kommer med fantastiske tilbakemeldinger. Når jeg samtidig får høre at de som er havnet i boka setter pris på tegningene, gir det et løft. Hva mer kan man be om, smiler læreren fra Hammerfest.

Lokal interesse

Leder ved G. Hagens bokavdeling, Doris Hansen, er ikke overrasket over at karikaturtegningene er blitt populære.

– Lokalt stoff interesserer alltid, og der har denne boka innfridd så til de grader. Boka lå som nummer 2 på bestselgerlistene i Hammerfest før jul, sier hun.

Karikatur av Geir Ove Bakken

Mye støy rundt hurtigbåter og ferger ble en gjenganger i 2016. Her er det fylkesråd for samferdsel, Geir Ove Bakken som er havnet i fokus for Eriksens penn.

Foto: Illustrasjon: Åge Eriksen

Karikaturtegningene har ikke bare lokalt preg. Nasjonale saker som har preget dagsorden er også tatt med i boka.

– Jeg sammenligner mange av tegningene mine med revy. Man tar opp lokale poeng, fordøyer disse og kommenterer poengene til slutt. For de som engasjerer seg i sakene, kan man jo av og til godte seg litt over pussige situasjoner som oppstår i både lokal politikk og samfunnet ellers, sier Eriksen.

Bykrangel

Den tilsynelatende uendelige krangelen mellom Alta og Hammerfest har gitt grobunn til flere tegninger. Ikke alle har vært like fornøyd.

– Man kommer ikke utenom sykehusdebatten, og her ble det høy temperatur på sosiale medier. Noen av kommentarene fra Alta var av det hissige slaget, og det skjønner jeg jo godt, med tanke på at så mange har engasjert seg i saken, sier han.

Et løft for avisen

Caroline Greiner og Synnøve Aukan

Karikaturtegningene har gitt oss et løft, sier redaktør i lokalavisa Hammerfestingen, Caroline Greiner (t.v.)

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Redaktør i avisa Hammerfestingen, Caroline Greiner, er ikke i tvil om at Eriksens karikaturtegninger gir både redaksjonen og avisen et løft.

– Vi er heldige. Avisa blir rett og slett bedre av Åges tegninger. I tillegg tror jeg de ukentlige tegningene er en styrke for Hammerfest. Et lokalsamfunn med en karikaturtegner er et sunt samfunn, mener hun.