NRK Meny
Normal

Hæren vil satse i Finnmark

Hæren vil utruste GSV med moderne våpen og utplassere militært materiell på GP.

Forsvarsøvelse i Finnmark

Illustrasjon.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix

Hæren håper å styrke både garnisonen i Sør-Varanger med blant annet mer moderne våpen og utstyr.

I tillegg ønsker de å utplassere militært utstyr på garnisonen i Porsanger store deler av året. Det opplyser talsmann for Hæren Aleksander Jankov.

– På GSV trenger man først og fremst utstyr til å drive den daglige tjenesten. Moderne soldatutrustning. Så trenger man utrustning til å drive selvforsvar. Det vil være snakk om lette våpen man kan frakte med seg på lette terrengkjøretøy, sier Jankov.

Forsvarsevnen for svak i Finnmark

Leder av Offisersforbundet gikk i går ut og sa at forsvarsevnen i Finnmark var altfor svak. Hæren er ikke enig i den uttalelsen. Men innrømmer at mye av utstyret til hæren er utdatert.

– Det er en påstand hæren ikke udelt kan stille seg bak. Vi skal være de første til å vedkjenne at hæren er i ferd med å gå ut på dato. Artilleriet vårt fra 1969 vil ikke lengre være operativ i 2020 for eksempel. Det er ikke en utfordring bare i Finnmark, men for hele landet, sier han.

Flere øvelser i Finnmark

I forbindelse med den nye fagmilitære råd som legges fram i oktober så vil Hæren blant annet se på mulighetene for flere øvelser i Finnmark og utplassering av militært utstyr på garnisonen i Porsanger store deler av året.

– Hvis man velger en sånn løsning så vil det være naturlig å ha materielle stående der store deler av året og bruke det hyppig til trening og øving, sier han.

– Men det er ikke snakk om noen etableringer eller reetablering av jegerbataljonen der?

– Hvis man får full modernisert den mekaniserte brigaden og har rom for å lage hærstyrker, så vil det være naturlig å etablere en lett-jegerbataljon. Et godt utgangspunkt i en sånn jegerbataljon vil for eksempel være Garnisonen i Porsanger, sier han.