Hopp til innhold

– Hvis de ikke vet at en førerhund bør være med overalt, burde de kanskje fått litt mer opplæring

Flere svaksynte og blinde blir nektet å ha med førerhund inn på offentlige steder og transportmidler – selv om det er lovpålagt.

Grete Haldorsen med førerhunden sin.

Flere ganger har Grete Haldorsen blitt fortalt at hun ikke kan ta med førerhunden sin Wega inn på offentlige steder. Det er hun ikke alene om.

Foto: Geir Samuelsen

Grete Haldorsen fra Alta er blind, og er avhengig av å ha med seg førerhunden sin Wega når hun skal ut.

Likevel fikk hun nylig beskjed om å leie inn et bur til førerhunden da hun nylig skulle bestille en flytur gjennom Pasientreiser.

Til tross for at det står i loven at førerhundbrukere kan ha med seg førerhund inn på offentlige steder og transportmidler, forteller Haldorsen at hun flere ganger har blitt nektet – både på restauranter og hoteller.

Men at dette skulle skje gjennom en organisasjon som Pasientreiser, hadde hun ikke sett for seg.

– Jeg synes det er litt trasig at de ikke har mer kunnskap enn som så, fordi de jobber for et firma som skal tilby reiser for personer med funksjonshemning. Hvis de ikke da vet at en førerhund bør være med overalt, så burde de kanskje fått litt mer opplæring, tordner Haldorsen.

– Har ikke gjort en god nok jobb

Mia Jacobsen

Mia Jacobsen i Blindeforbundet hører ofte historier hvor førerhundbrukere blir nektet å ha med hunden sin.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Blindeforbundet bruker mye tid og ressurser på å informere om rettighetene rundt bruk av førerhunder, men informasjonssjef Mia Jacobsen blir ikke forbauset når hun får høre Gretes historie.

– Dessverre hører vi litt for ofte at den kunnskapen er mangelvare. Derfor påhviler det arbeidsgiver å ha oppdaterte rutiner for dette, slik at ansatte får den kunnskapen, og slipper å komme i en situasjon hvor de nekter en person noe som er helt lovlig, sier hun.

Avdelingsleder for Pasientreiser hos Finnmarkssykehuset, Bjørn Erik Johansen, beklager hendelsen, og innrømmer at de har behandlet denne saken dårlig.

– Her har vi ikke gjort en god nok jobb. Samtidig er det viktig for meg å presisere at vi har rutiner for å håndtere det her. Vi har dyktige og dedikerte medarbeidere som skal kjenne til dette.

Tar saken videre

Rutinene innebærer blant annet at Pasientreiser skal kontakte reisebyrået hvis det er usikkerhet knyttet til førerhundbruk. Så skal Pasientreiser ringe tilbake til pasienten og informere om hvordan reisen er organisert.

Det ble ikke gjort i dette tilfellet.

Bjørn Erik Johansen

Bjørn Erik Johansen er avdelingsleder for Pasientreiser hos Finnmarkssykehuset. Han beklager hendelsen, og lover å gå gjennom rutinene for å unngå at liknende saker kan oppstå i fremtiden.

Foto: Torgrim Halvari / Finnmarkssykehuset

– Det er helt klart mitt ansvar å sørge for at de ansatte i avdelingen kjenner regler og rutiner. Vi har ukentlige møter og denne saken vil vi ta på første møte, lover Johansen.

Grete Haldorsen håper andre slipper å havne i samme situasjon som henne, og har derfor bestemt seg for å ikke gi slipp på saken.

– Jeg skal gå videre til Finnmarkssykehuset med den, sånn at de er obs på det til neste gang. Dette kan jo plutselig skje med en førerbruker som ikke vil snakke så mye for seg. En bruker som kanskje er litt beskjeden, og får samme historie som jeg har. Da kan man hjelpe dem i forveien, sier Haldorsen.

Til slutt fikk hun lov til å ta med seg førerhunden Wega inn i kabinen på flyet. Men det var først etter at faren hennes også hadde ringt til Pasientreiser og forklart dem reglementet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark