– Fire mil unna er en annen verden

Mens forholdet mellom Norge og Russland er kaldere enn på lenge, drar de som bor nærmest grensen gjerne over på handletur. Kanskje ikke så rart, med drivstoff til fem kroner literen på bensinstasjonen i Nikel.

Kirkenesfamilie på handletur i Nikkel.

Kirkenesfamilien Christine Brasøy Sundsfjord, Fredrik Mortensen og Martin Sundsfjord Mortensen er stadig vekk på handletur til Nikel.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Martin Sundsfjord Mortensen

Martin Sundsfjord Mortensen mener han har vært i Russland to-tre hundre ganger.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Velkommen til Russland! sier Martin Sundsfjord Mortensen (9) fra baksetet. – Vi har vært her to-tre hundre ganger, slår han fast.

Turen inn på russisk territorium ved Storskog grensestasjon er unnagjort. En halvtimes biltur gjenstår før Nikel.

Familien fra Kirkenes var tidlig ute med å skaffe seg grenseboerbevis.

– Det er jo en helt annen verden, det er surrealistisk å dra over hit, så nært Kirkenes, sier Christine Brasøy Sundsfjord.

Kupp på drivstoff

Christine Brasøy Sundsfjord fyller drivstoff i Nikel

Christine Brasøy Sundsfjord er en av dem som lokkes av lave priser i Russland.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Ordningen med grenseboerbevis ble innført i 2012, og innebærer at nordmenn og russere som bor ved grensen kan besøke nabolandet sitt så ofte de vil, uten visum. Forutsetningen er at de holder seg i grensesonen, inntil 30 kilometer fra grenselinjen.

Første stopp på kirkenesfamiliens handletur er bensinstasjonen. Her er prisen en del lavere enn det nordmenn er vant til, rundt fem kroner literen.

– Det er faktisk mye dyrere enn da vi begynte å farte over her for noen år siden, da kostet drivstoffet to til tre kroner literen, sier Christine Brasøy Sundsfjord.

– Berikelse for regionen

Natalia Dobnja

Natalia Dobnja ved Café Streetfood Nikel.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

På Café Streetfood Nikel jobber Natalia Dobnja. Dette er fast stopp for mange nordmenn på handletur, og Dobnja forteller at det er nordmenn innom hver eneste dag.

– Det er interessant å snakke med nordmenn og høre hva som skjer. Grenseboerbeviset gjør det enkelt å reise mellom Norge og Russland i nord, og er en berikelse for regionen, sier Natalia Dobnja.

Martin fra Kirkenes har tatt plass ved bordet i kafeen, han vet hva han liker best her.

– Hamburger og pizza!

Turen til Nikel tar familien fra Kirkenes gjerne både én og to ganger i uken.

– I all hovedsak er det prisene som trekker oss over her, det er jo mye billigere å handle her enn i Norge. Og så er det veldig greit å komme over her og dra på kafé og spise lunsj, sier Fredrik Mortensen.

Lunsj på Cafe Streetfood i Nikel

Kirkenesfamilien tar seg gjerne en tur til Nikel for lunsjens skyld.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Mange er skeptiske

Men ikke alle nordmenn synes det frister like mye å dra på handletur til Russland.

– Den dag i dag får jeg kommentarer fra folk som virker rystet over at jeg også kan dra alene på tur til Russland. Jeg svarer jo bare at jeg gidder ikke å ha gubben med når jeg skal på spa-tur. Mange er skeptiske og tør ikke utforske nabolandet vårt, slår Christine Brasøy Sundsfjord fast.

– Man må våge å kikke bakom dørene, sier hun.