Greenpeace demonstrerte foran Goliat-plattformen utenfor Finnmark

Miljøaksjonistene vil ikke bekrefte eller avkrefte om de vil ta seg om bord på riggen.

Arctic Sunrise demonstrerer ved Goliat

Bildet viser Ingrid Skjoldvær fra Natur og Ungdom og Halvard Raavand fra Greenpeace med sine plakater. Bildet er tatt av en profesjonell fotograf, som jobber for Greenpeace og selve bildet er arrangert av miljøorganisasjonen.

Foto: Greenpeace /

I dag har Greenpeace demonstrert utenfor Goliat-plattformen som ligger i Norskehavet utenfor Finnmarkskysten. Det en uke etter at de demonstrerte foran leteriggen Songa Enabler på Gemini-feltet i Barentshavet.

Demonstrantene befinner seg fortsatt i området ved Goliat-plattformen.

– Det har vært en fredelig markering foran Goliat, sier kommunikasjonssjef i Greenpeace, Aud Hegli Nordø.

– Hvorfor demonstrerer dere?

– Goliat er ikke en del av 23. konsesjonsrunde, som vi egentlig demonstrerer mot, og som vi har gått til rettssak mot. Men Goliat er et godt eksempel på at man ikke burde bore etter olje i Barentshavet på grunn av alle hendelsene de har hatt, sier hun til NRK.

(Teknisk sett ligger Goliat i Norskehavet, journ.anm.)

Arctic Sunrise demonstrasjon

Det mye omtalte skipet «Arctic Sunrise» foran oljeplattformen Goliat. Bildet er tatt av profesjonelle fotografer som jobber for Greenpeace.

Foto: Greenpeace / Greenpeace

Tatt i arrest

Demonstrantene kom som mannskap på Greenpeace sitt eget skip «Arctic Sunrise», som er samme skip som ble tatt i arrest i Russland i 2013 under svært dramatiske omstendigheter.

Det resulterte i at flere fra Greenpeace ble arrestert, men slapp fri seinere samme år.

Nå har også Russland fått krav om å betale erstatning etter at de pågrep, anholdt og forsøkte å rettslig forfølge 30 Greenpeace-aktivister.

Ruslan Yakushev

Ruslan Jakusjov fra Ukraina på tiltalebenken ved en distriktsdomstol i Murmansk nord i Russland. Den russiske påtalemyndigheten hadde i oktober 2013 begynt arbeidet med å sikte Jakusjov og andre aktivister fra Greenpeace for å ha bordet en russisk oljerigg i Arktis. De kom til riggen ved hjelp av «Arctic Sunrise».

Foto: Sergej Esjtsjenko / Reuters / NTB scanpix

Kommenterer ikke framtidige aksjoner

Skipet har ligget i Amsterdam for å bli rehabilitert siden da. Dette er skipets første tokt siden Russland-turen.

Da Greenpeace ble tatt i arrest i Russland tok de seg om bord i riggen.

– Kommer dere til å ta dere om bord på Goliat også?

– Vi omtaler aldri framtidige aksjoner og hva de går ut på. Men det er viktig for oss å understreke at vi alltid er fredelige og ikkevoldelige, sier Nordø, og tilføyer:

– Men det skjer nok ikke mer der i dag. Det er ikke noe mer action i dag.

Andreas Wulff

Andreas Wulff i ENI Norge sier det italienske oljeselskapet ikke har noe å utsette på demonstrantene som befinner seg rundt riggen deres – så lenge de holder seg utenfor sikkerhetssonen.

Foto: ENI Norge

Ikke imot demonstrasjon

Kommunikasjonssjef i ENI Norge, Andreas Wulff, sier til NRK at de ikke har noe imot Greenpeace tilstedeværelse rundt riggen deres.

– Vi respekterer deres rett til å demonstrere. Vi har etablert en god dialog mellom Goliat-ledelsen og Arctic Sunrise. Det viktigste for oss er sikkerheten til vårt eget mannskap og Greenpeace sine aksjonister. Det er en sikkerhetssone rundt Goliat, og den må ikke overtres. Så lenge det ikke gjøres, så har vi ikke noe å utsette på aksjonen, sier han.

ENI Norge mener for øvrig at oppstartsproblemer til Goliat er velkjente.

– Det er ikke det første feltet som har hatt slike problemer i oppstartsfasen. Men historien viser at slike problemer går over. Vi ser at vi er i ferd med å komme dit vi skal være, og har i tillegg funnet flere millioner ekstra fat olje som skal i produksjon, sier Wulff.