Gratis skolefrokost skal hindre fravær

Gratis skolefrokost skal redusere fravær ved Nordkapp videregående skole når det fra høsten innføres 15 % fraværsgrense på alle videregående skoler i landet.

Tiril Eckhoffs eksotiske havregrøt

Gratis havregrøt til frokost, skal redusere fravær ved Nordkapp videregående skole.

Foto: Kristin Hjelstuen

– Vi hadde en undersøkelse blant elevene der vi ba om forslag til hva som kunne få ned fraværet på skolen. Da var dette en av de tingene elevene foreslo. Vi synes dette var en god ide, sier elevkonsulent Kjersti Røst, ved Nordkapp videregående skole.

Tror skolefrokost blir populært

Kjersti Røst

Elevkonsulent Kjersti Røst ved Nordkapp videregående skole vil servere skolefrokost til elevene.

Foto: privat

Skolen har nesten førti prosent borteboere. Kjersti Røst regner derfor med at skolefrokosten blir spesielt populært blant alle borteboerne. Men menyen blir enkel, forteller hun.

– Det blir havregrøt og frokostblanding. Havregrøt er sunt, og det går sikkert an å variere den grøten litt, sier Røst.

Elevkonsulenten ved Nordkapp videregående skole tror også at dette vil bety mye for lærelysten og motivasjonen til å møte opp til timene.

Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen ville ha en fraværsgrense på 10 prosent ved alle videregående skoler, noe som førte til protester og demonstrasjoner. Men i juni ble det et stortingsflertall enig om en modell på 15 prosent.

– Det kommer til å bli en drastisk forandring. Så vi tenkte at her er vi nødt til å gjøre noe. Skolefrokost med grøt er enkelt og billig, sier Kjersti Røst.

Skolefrokost burde bli en nasjonal satsing

I Alta har ungdomsskolen hatt et vellykket prosjekt med gratis skolefrokost, forteller inspektør Øystein Ingebrigtsen.

– Det var veldig mange som kom, de mest ivrige allerede klokken halv åtte på morgenen. De stod og ventet på at dørene skulle åpne. Vi opplevde også at elevene ble mer opplagte av skolefrokosten.

Ingebrigtsen mener skolefrokost burde bli en nasjonal satsing. Samfunnet vil tjene på det.
Ungdomskolen i Alta hadde tilbudet i ett år før økonomien satte en stopper for det.

Nordkapp videregående skole har sett på kostnadene ved dette tilbudet, og har funnet ut at skolefrokosten skal være mulig å gjennomføre.

– Vi har fått masse bra tilbakemeldinger, så dette gleder vi oss til, sier Kjersti Røst ved Nordkapp videregående skole.