NRK Meny
Normal

Goliat-kontrakt glapp for Aker Solutions

Eni valgte heller en sørkoreansk leverandør.

Goliat

Illustrasjon.

Foto: Sevan Marine

Eni Norge har valgt sørkoreanske Hyundai Heavy Industries som leverandør til sin flytende enhet på Goliat-feltet. Aker Solutions nådde ikke opp i kampen om milliardoppdraget.

Eni Norge er operatør på feltet, som ligger i Barentshavet, mens Statoil er partner.

– Etter en svært grundig teknisk og kommersiell vurdering fant vi en klar vinner. Det var ikke særlig tvil om hvem som var best, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge til dn.no .

Oppdraget har en verdi på 6,9 milliarder kroner.

(Artikkelen fortsetter under TV-innslaget)

– Ville ikke klart det på dugnad

Video nsps_upload_2010_2_8_19_57_8_1439.jpg

Konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland, mener at konkurransen ikke var reell.

– Når det gjelder Goliat er det åpenbart at når man har en så stor prisdifferanse mellom oss og det koreanske verftet, så snakker man ikke om reell konkurranse. Her har det skjedd ting som åpenbart trenger å gjennomgås, sier Teigland.

– Prisforskjellen er så stor, at om vi hadde jobbet gratis i Norge, og tatt alt på dugnad, så ville vi fortsatt vært langt fra å kunne gi en tilsvarende pris som de nå har vunnet på. Vi snakker om rundt tre milliarder i differanse, og det lar seg ikke forklare med kostnivået i Norge. Ikke engang dersom vi hadde kjørt opplegget selv i Korea, så hadde vi vært nær, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Krever nasjonalt innhold i kontrakter

Teigland mener norske myndigheter må gripe inn for å hindre at alle større kontrakter havner i utlandet.

– Aker Solutions er et internasjonalt selskap, og vi er konkurransedyktige, med kontrakter i Russland, Brasil, Kina og India. Alle stedene blir det bedt om krav til nasjonalt innholdt, og man får rett og slett ikke kontrakten om man ikke kan levere et relativt høyt innhold av nasjonale leveranser.

– Det er trist å konstatere at Norge er den eneste olje- og gassnasjonen som ikke har noen føringer i forhold til å ivareta nasjonalt innhold, og å sikre arbeidsplasser. I petroleumsloven står det at man skal sikre sysselsetting i norsk næringsliv, men i handling er det overhodet ingen vilje til å gjøre noe med det, sier han.

– Vi var forberedt

Arvid Jensen i Petroarctic sier han ikke er overrasket over at kontrakten glapp for Aker Solutions.

Arvid Jensen

Arvid Jensen, styreleder i Petroarctic.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Jeg syns det er trist at den gikk ut av landet, samtidig som jeg var forberedt når det var internasjonal konkurranse fra europeiske og asiatiske leverandører, sier han.

Petroarctic er en interesseorganisasjon for bedrifter som ønsker å posisjonere seg som leverandør til utbygging og drift av plattformer i Nord-Norge.

– Men det er klart at vi hadde foretrukket en norsk utbygger. Erfaringer fra Snøhvitutbygginga viser at norske hovedleverandører er lettere å forholde seg til. De utenlandske la ikke vekt på lokale og regionale hensyn i like stor grad.

Jensen legger likevel vekt på at for nordnorske firmaer har dette forsvinnende liten betydning.

Dersom Aker Solutions ville fått kontrakten, hadde ingeniørarbeidet blitt gjort i Oslo, mens plattformdekket blitt produsert på Stord og i Egersund.

– For næringslivet i Nord-Norge har dette lite å si. Vi vet at ringvirkningene kommer først når boringe starter, og man har behov for drift og vedlikehold av plattformen. I Nord-Norge har man verken verft eller kompetanse til å gjøre en slik utbygging.

Les også: Ingen nordnorske oljesuksesser

Stort tap for Aker

Ifølge Aker Solutions ville kontrakten ha gitt 7.000 årsverk i Norge.

Klubbleder Oddvar Hølland ved Aker Solutions Egersund mener det er galt at den første store kontrakten i nordområdene tildeles det sørkoreanske verftet.

– Det var et uhyre viktig oppdrag for oss. Det er galskap av den norske regjeringen å slippe den ut av landet. Trond Giske har ikke gjort jobben sin, sier klubblederen til aftenbladet.no .

Les også: ENI med Goliat-dato