Gode skolebygg gir bedre resultater

Ungdommene har fått helt ny skole, og dét vil trolig gjøre dem til flinkere elever. – De som trives godt, jobber godt, sier forsker.

Skolestart i aulaen på Sandnes og Bjørnevatn skole

Mandag innviet over 300 elever den nye storskolen i Sør-Varanger. Her holder rektor Frode Buarø velkomsttale for ungdomsskoleelevene.

Foto: Ksenia Novikova / Ksenia Novikova

I den splitter nye aulaen sitter 13-åringen Mathias Norholt Berge med to kamerater og en rekke forventningsfulle 8.-klassinger. Det er første dag på ungdomsskolen, og i magen til Mathias kryr det av sommerfugler.

– Det ser egentlig kjempefint ut her, men den forrige skolen var bra den og, mener Mathias.

– Den var nedslitt, kommer det fra kompisen Andreas Mikkelsen.

– Jo da, men det var artig der. De syv første årene mine som elev var på den skolen. Jeg savner den litt. Men jeg gleder meg til å gå her, sier Mathias.

To eldre skoler fra 60- og 70-tallet er byttet ut med lyse og moderne lokaler til en verdi av rundt 200 millioner kroner.

Skolestart i Sør-Varanger

– Det her er helt nytt, og det går bare helt i spinn. Jeg får ikke kontroll på sommerfuglene i det hele tatt, sier 13-åringen Mathias Norholt Berge (t.h.). Her sammen med kameraten Andreas Mikkelsen. Begge skal gå i 8A på den nye skolen.

Foto: Ksenia Novikova

Tror resultatene blir bedre

Mandag var det skolestart og tid for 331 elever til å innvie den nye storskolen i Sør-Varanger kommune i Finnmark.

– Jeg tror ungene har mer lyst til å være her. Mange har gledet seg til å komme hit, og jeg tror at det trykket vi kan skape, bare gjennom at ungene er positive til skolen, vil medføre at resultatene blir bedre, mener rektor.

Frode Buarø

Rektoren på nye Sandnes og Bjørnevatn skole, Frode Buarø, smilte fra øre til øre på første skoledag. – Det var faktisk rundt 50 unger utenfor her i går kveld da jeg var på jobb. 50 unger på en søndagskveld, forteller Buarø – både overrasket og fornøyd.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Trolig har han et poeng. Førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, Arnt Ove Hopland, har gjennom flere ulike studier forsket på skolebygg, og hvilke konsekvenser forfall av disse kan ha for elevenes læring.

Arnt Ove Hopland

Førsteamanuensis ved NHH, Arnt Ove Hopland, har forsket på skolebygg og hvilken påvirkning det kan ha på elevenes innsats.

Foto: NHH

– De som trives godt, jobber godt. Vi ser at standarden på byggene har en sammenheng med den innsatsen elever har i timene, har Hopland uttalt til forskning.no.

For syv år siden slo Arbeidstilsynet fast at de fleste skoler i Norge har for dårlig inneklima. Forskning fra Aarhus Universitet i Danmark fra 2015 viser at dette gjør at elevene presterer dårligere.

På de tidligere skolene i Sør-Varanger var dette en utfordring.

– Vi som har jobbet på Sandnes og Bjørnevatn har gått i gamle bygg med lite rom for gruppearbeid og et dårlig inneklima. For oss er dette et kjempeløft. Vi er veldig, veldig glad for at politikerne i kommunen har gitt oss muligheten til å starte på en ny skole, sier læreren Pål Harald Hansen.

Sandnes og Bjørnevatn skole

Første skoledag på ny skole, og naturlig nok var flagget heist til topps. Både barne- og ungdomsskoleelever skal gå på Sandnes og Bjørnevatn skole.

Foto: Ksenia Novikova / Ksenia Novikova

Erstatningskrav fra Alta-firma

Hele prosjektet, inkludert veier og området rundt den nye skolen, har kostet over 300 millioner kroner – og ikke vært uten uenigheter.

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) sa i juni at byggekonsulenten Kjetil Kvam var inhabil i anbudsprosessen. Nylig fikk Sør-Varanger kommune et erstatningskrav på 23,8 millioner kroner fra Alta-firmaet Harald Nilsen AS Entreprenørforretning.

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) har sagt kommunen kommer til å motsette seg kravet. Dermed kan saken fort ende med en rettssak mellom partene.

I skolegården er det derimot gleden over den nye skolen som er i fokus.

Dårlig inneklima og plassproblemer er historie – i hvert fall for denne gang.

– Rammene ligger der. Nå er det vår jobb å sørge for et best mulig innhold, fastslår lærer Pål Harald Hansen.

Skolestart på nye Sandnes og Bjørnevatn skole

Elevene fikk tildelt skap på første skoledag. Nye Sandnes og Bjørnevatn skole har kostet rundt 200 millioner kroner.

Foto: Ksenia Novikova / NRK