Her er dyrlegens nei-liste

Sjokolade, druer, rosiner, kalkunskinn og bolledeig. Det er noe av det du skal styre unna før fristelsen for å glede hunden din med godsaker tar overhånd.

Hund som snuser på matvarer som ikke er bra for hunder

Det er mange matvarer du bør holde Vesla og andre firbente unna. Dette er saker som sjokolade, druer, rosiner, kalkunskinn og valnøtter.

Foto: Kenneth Strømsvåg

De aller fleste hundeeiere er godt kjent med at sjokolade slett ikke er bra hundemat. Ei heller som godbiter.

– Sjokoladen inneholder teobromin, noe som bare i små mengder i verste fall kan koste hunden din livet, sier dyrlege Silje Hvarnes.

125 gram sjokolade er nok

Har du en hund som veier rundt 20 kilo, så skal det ikke mye sjokolade til for at hunden din kan få alvorlige problemer.

– 125 gram sjokolade kan være nok. Fordi hundene ikke klarer å skille ut stoffet går det i sirkulasjon, noe som gir stor påkjenning på hjertet og i verste fall kan føre til døden. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys sjokolade, sier Hvarnes.

Vær druevarsom

Silje Hvarnes

Silje Hvarnes

Foto: Bjørn Erik Larsen / NTB scanpix

Druer, og følgelig også rosiner, står høyt på dyrlegens nei-liste fra det som gjerne er bugnende matfat nå i romjula.

– Det er det nok ikke så mange som er klar over, men druer og rosiner er veldig farlig for hunder. Dette kan gi nyresvikt hos hunder, og for de små hundene skal det ikke mye til. 10–12 druer kan være nok til å påføre alvorlig skade hos eksempelvis en bichon frisè, forteller dyrlege Silje Hvarnes.

Styr unna bolledeigen

Dyrlegen roper også ut et varsko til deg som liker å lage boller, og endatil har en hund som synes bolledeig er veldig fristende.

– Bolledeig er definitivt ikke egnet for små hundemager. Gjæren omdannes til alkohol i magen, og det kan rett og slett gjøre hundene småfulle, og gi alkoholforgiftning. Jeg har hatt hunder som regelrett har kommet sjanglende inn på dyreklinikken, forteller Hvarnes.

Her er dyrlegens liste over smått og stort du ikke skal gi hunden din

Alkohol

Avokado

Beinrester

Druer

Rosiner

Bolledeig

Løk

Hvitløk

Kalkunskinn

Sjokolade

Sopp

Valnøtter

Makadamianøtter

Xylitol

Meieriprodukter

Generelt fet mat