NRK Meny
Normal

Glad ordfører: – Julelønna til de gruveansatte er berget

Det ekstraordinære formannskapsmøtet er over og de 380 ansatte ved Sydvaranger Gruve kan juble – julelønna er berget.

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen er glad for at de ansatte ved Sydvaranger Gruve likevel får julelønna si.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Jeg er veldig fornøyd. De som så for seg ei vanskelig jul kan nå puste litt lettere, nå får de lønn. Jeg er så glad, sier ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen.

Rafaelsen er nå på tur til et folkemøte for å orienter de ansatte om at det er kommet i stand en løsning. SpareBank 1 Nord-Norge har tatt på seg hele garantien, og de ansatte får utbetalt lønn i morgen fredag.

Sydvaranger gruve AS ble meldt konkurs i går og de 380 ansatte mistet jobben over natten.

Selskapet hadde satt av penger til lønn, men de går nå inn i konkursboet, og der står kreditorene og pantehaverne fremst i køen.

SpareBank 1 Nord-Norge sa tidligere at de ville legg ut for lønna om Sør-Varanger kommune stilte som garantist. Kommunen har selv en anstrengt økonomi, og fikk derfor nei hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å stille som garantist.

Nå har Spare Bank 1 Nord-Norge sagt ja til å betale ut gruvearbeidernes lønn. Sydvaranger Gruve skylder de ansatte 23,5 millioner kroner i lønn. SpareBank 1 Nord-Norge legger ut 19,5 millioner.

– Det ekstraordinære formannskapsmøtet gikk bra. Vi kunne ikke garantere på grunn av kommuneloven. Det løste seg med at banken tok over garantiene og de ansatte får nå lønna si. Det gjelder alle, ikke bare de som er organisert.

Sør-Varanger kommune skal fredag starte arbeidet med å se på hva de skal gjøre videre.

– Vi setter ned en gruppe, og kommunaldepartement skal bistå oss. Vi har første møtet i morgen fredag med blant annet LO, NHO, og Finnmark fylkeskommune. Der vi skal se på hva vi trenger av tiltak i denne situasjon. Vi må få en felles forståelse av hvilken hjelp vi trenger, sier Rafaelsen.