NRK Meny
Normal

– Har skåret bryllupskjøtt i en uke

Den vordende brudgom Ole Morten Sara har hendene fulle med forberedelsene til sitt samiske sommerbryllup. Blant annet har han skåret kjøtt i ei hel uke.

Skal gifte seg

Det spente brudeparet Ole Morten Sara og Therese Amundsen kan ikke hvile på laurbærene ennå. Her skjæres noe av reinkjøttet som skal serveres i bryllupet deres.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Det sies at det er bryllupsfeber i Kautokeino med brylluper flere helger på rad. Blant dem som skal gifte seg er Ole Morten Sara og Therese Amundsen.

Det vordende brudeparet har hektiske dager med forberedelser, som brudepar flest.

– Det er alvorlig mye forberedelser. Jeg har stått med kjøttet her i en ukes tid, og det er fortsatt mye igjen. I tillegg er det pynting, kofter og enda mer, sier den vordende brudgom Ole Morten Sara.

Foreløpig ukjent antall gjester

Mange gjester ventes til bryllupet. Brudeparet forteller at de ikke har helt oversikt over hvor mange invitasjoner som er sendt ut.

– Jeg gleder meg aller mest til vielsen – absolutt. Jeg er veldig spent, forteller Therese Amundsen.

Hun er fra Billefjord i Porsanger, og skal gifte seg i porsangerkofta. Men hun har også sørget for å få sydd en kautokeinokofte.

– Det er tradisjonen. Man gifter seg i sin egen kofte, men dagen etter bytter man til mannens kofte, altså kofte fra Kautokeino.

Kautokeino kirke i fullmånelys

31. juli blir det bryllup i Kautokeino kirke når Ole Morten Sara og Therese Amundsen gifter seg på tradisjonelt samisk vis.

Foto: Kjell Johansen

31. juli gifter de seg i Kautokeino kirke.

Tradisjonell frierferd

På den tradisjonelle «frierferden», som er en tradisjon ved samiske bryllup skal brudgommen ha med seg en kiste – en brudekiste. Ringer, sjal, øredobber belter og mye annet skal være i den – og:

– Det blir nok i tillegg en overraskelse, noe spesielt, smiler Sara lurt.

Den vordende brudgommen antar at brudeferden vil bestå av et følge som vil trenge 10–15 biler.

– Jeg håper det blir bra, sier en forventningsfull Sara.