Hopp til innhold

Gikk til valg på å reversere sammenslåing – nå slår fylkeslagene seg sammen

Arbeiderpartiet gikk til valg på å snu sammenslåingen av Troms og Finnmark, men tapte valget. Nå er partiet tidlig ute: Fylkeslagene forberederer seg på å slå seg sammen.

Cecilie Myrseth

Arbeiderpartiet tapte valget, og regionformen går mot sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Snart kan også Troms og Finnmark Arbeiderparti gå fra to til ett. Her er leder Cecilie Myrseth (Ap) i Troms.

Foto: Lars Åke Andersen

Fortsatt forsøker Arbeiderpartiet og Senterpartiet å stoppe regionreformen på Stortinget.

Men på grunn av valgnederlaget forrige måned, må Arbeiderpartiets fylkeslag i Troms og Finnmark forberede seg på det de absolutt ikke ville: Å slå seg sammen.

– Det vil skje allerede sommeren 2018, sier styremedlem Bente Haug (Ap) i Finnmark til NRK.

Bente Haug

Gruppeleder Bente Haug (Ap).

Foto: Allan Klo / NRK

Den tidligere fylkesvaraordføreren tar et lite forbehold om at regionreformen faktisk blir gjennomført, men mener Finnmark må legge bak seg småkranglene og tenke strategisk fremover.

– Nå er man nødt til å løfte blikket, finne kandidater som har tillit og troverdighet i Finnmark, men ikke minst: Er akseptable og viktige for Troms, sier Haug

NRK har forsøkt å få tak i Arbeiderpartiet sentralt for en kommentar om sammenslåing av fylkeslag, men de har foreløpig ikke svart.

Bekymret

Allerede har Nord- og Sør-Trøndelag slått seg sammen til Trøndelag Arbeiderparti. 1. januar 2018 blir de to fylkene til ett. Den sammenslåingen skjedde ikke uten kontroverser, spesielt rundt ny leder i det sammenslåtte fylkeslaget.

Enkelte lokallagsledere i Finnmark er bekymret for at de vil miste innflytelse og makt i en større organisasjon.

– Jeg er redd for at vi ikke skal få god nok lokalkunnskap inn i partiorganisasjonene, som gjør at vi kan fatte gode politiske beslutninger, som kommer til gode for folk, sier leder Torill Klogh i Tana Arbeiderparti.

Leder i Cecilie Myrseth i Troms Arbeiderparti mener partiet må se fremover, og at det er lite som tyder på at regionreformen stoppes.

– Vi har ikke startet noen prosesser mellom Troms og Finnmark ennå, men det er en prosess vi kommer til å måtte starte på et tidspunkt. Egentlig ganske snart. Man skal blant annet stille felles valglist neste høst allerede, sier hun til NRK.

Ingen planer om sammenslåing

Senterpartiet sentralt opplyser om at de foreløpig ikke har noen planer om å slå sammen fylkespartiene.

– Det er bare én plan, det er å få gjort om på vedtaket, konstaterer fylkesleder Geir Adelsten Iversen i Finnmark Senterparti.

Høyre og Fremskrittspartiet sentralt har ennå ikke gjort noe vedtak om sammenslåing, men begge partiene jobber med prosessen og har både uformelle og formelle samtaler.

– Vi vil kalle inn til et møte om kort tid i arbeidsutvalget for å se på hvordan man skal håndtere dette framover, sier leder Jo Inge Hesjevik i Finnmark Høyre.

Venstre og SV i Finnmark opplyser om at de ikke har gjort noen vedtak ennå, men er også inne i formelle samtaler mellom fylkene Troms og Finnmark.

– Finnmark SV jobber fremdeles for å reversere sammenslåingen, sier leder Leif Birger Mækinen.