NRK Meny
Normal

Gikk fra å være nær konkurs til millionoverskudd

Alta IF var nær ved å gå konkurs for to år siden. Nå går idrettsforeningen i millionoverskudd.

Steinberget

Bedre kostnadskontroll i fotballgruppa er hovedårsaken til at klubben har klart å snu underskudd til overskudd.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

Alta IF hadde i 2014 et overskudd på 1,7 millioner kroner, viser klubbens driftsresultat.

For nøyaktig to år siden var klubben nær konkurs.

– Man får ikke et slikt resultat uten at man driver strukturert, sier daglig leder Arne Hammari.

Nær konkurs

I 2012 hadde ikke idrettsforeningen penger til å betale ut lønn i desember.

Arne Hammari

Daglig leder i Alta IF, Arne Hammari.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Samtidig hadde de ikke betalt inn moms eller skatt, noe som fikk Skatt Nord til å reagere. Gjeldsbelastningen økte fra fem til syv millioner kroner på ett år.

– Dette kan være kroken på døra for et idrettslag med en 80 år lang historie. Dette er intet annet enn en tragedie, sa Arbeiderparti-politiker Ole Steinar Østlyngen den gang.

Alta kommune og næringslivet gikk inn for å redde klubben. Alta kommune gikk blant annet inn med 1 million kroner til klubben.

Kun to år etter har dermed idrettsforeninga klart å snu situasjonen til en helt annen.

– Det viktigste vi har gjort er at vi har styring og kontroll og kanskje ikke minst at vi kommuniserer mellom både hovedstyret og de ulike gruppene, sier Arne Hammari i Alta IF.

(Saken fortsetter under bildet.)

Alta IF - HamKam

Tidligere kjøpte klubben inn etablerte spillere, men sparer nå penger og satser mer på å utvikle lokale fotballspillere på A-laget.

Foto: Erik Lieungh

Satser på lokale toppspillere

Et krav kommunen satte ved redninga var at tilskuddet ikke skulle gå til toppfotballsatsninga, og gikk heller inn for å redde barne- og ungdomsaktiviteten i klubben.

Bedre kostnadskontroll i fotballgruppa er hovedårsaken til at klubben har klart å snu underskudd til overskudd, mener daglig leder Arne Hammari.

– Det er blitt lagt planer og satt rammer for det man skal bruke av penger. Det er veldig sterk styring i forhold til de budsjett og rammene som blir gitt.

I tillegg har man brukt mindre penger på å hente inn spillere utenifra, og heller satset på en lokal profil på A-laget i fotball.

– Vi har også en klar målsetning om at vi skal ha lokale utøvere. Med lokale så mener vi da Nord-Troms og Finnmark. Resultatmessig kunne det vært anderledes om vi hadde hentet inn mer erfarne og etablerte spillere, men det er ingen garanti, sier Hammari.